Fie ca inregistrezi venituri din activitati independente, ai o firma sau esti pe punctul de a-ti deschide una, este important ca la inceputul anului sa fii la curent cu plafoanele fiscale care ti se pot aplica. Iti vom prezenta in acest material o serie de aspecte ce tin de taxa pe valoare adaugata (TVA), impozitarea microprinderilor sau achizitiile intracomunitare.

Dincolo de modificarile fiscale anuntate pentru acest an (o parte dintre ele le gasesti AICI) este important sa ai in vedere si plafoanele fiscale din 2020, pentru a fi sigur ca activitatea ta se desfasoara in parametrii legali. Iti vom reda mai jos principalele plafoane fiscale aplicabile incepand cu 2020, conform Codului fiscal.

Plafonul fiscal 2020 pentru impozitarea microintreprinderilor - 4.779.300 lei

Plafoane fiscale 2020sursa foto: smolaw / Shutterstock.com

O microintreprindere este o persoana juridica romana ce a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 de euro in anul anterior. Pentru a stabili echivalentul in lei se foloseste cursul de schimb valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile, respectiv cel inregistrat pe 31 decembrie.

Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, cursul leu/euro pentru ultima zi din anul 2020 a fost de 4,7793 lei/euro. Astfel, plafonul fiscal pentru microintreprinderi in anul 2020 este de 4.779.300 de lei. Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati si 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.

De asemenea, pentru ca afacerea ta sa fie incadrata ca microintreprindere, dincolo de plafonul de 1 milion de euro, trebuie sa nu se afle in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, conform legii, iar capitalul social al acesteia sa fie detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale, se arata in Codul fiscal.

Plafonul fiscal pentru scutirea de TVA - 300.000 de lei

Plafon fiscal 2020

sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock.com.

Conform Codului Fiscal, entitatea impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este mai mica decat plafonul de 88.500 de euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii ( 3,3816 lei/euro) si se rotunjeste, respectiv 300.000 de lei, poate aplica pentru scutirea de TVA.

Plafonul pentru neplatitorii de TVA in cazul achizitiilor intracomunitare - 34.000 de lei

Plafon fiscal 2020sursa foto: docent / Shutterstock.com

In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri pentru neplatitorii de TVA, nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania in cazul in care valoarea totala a acestora nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 de euro. In lei, plafonul se stabileste pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5. Astfel, platfonul este de 34.000 de lei.

Plafonulul fiscal pentru plata trimestriala a TVA - 477.930 de lei

Sursa: Schira / Shutterstock.com

De obicei, perioada fiscala pentru plata TVA este luna calendaristica, insa Codul Fiscal prevede exceptii de la aceasta norma in cazul anumitor situatii.

Astfel, perioada fiscala este trimestrul calendaristic daca in cursul anului calendaristic precedent persoana impozabila a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducare si/sau neimpozabile in Romania ce nu a depasit plafonul de 100.000 de euro. Echivalentul in lei se calculeaza folosind cursul de schimb publicat de Banca Nationala a Romaniei la 31 decembrie 2019, respectiv 4,7793 lei. Astfel, plafonul este de 477.930 de lei.

Plafonul pentru stabilirea venitului net pe baza de norme - 477.730 de lei

Plafoane Fiscale 2020

sursa foto: smolaw / Shutterstock.com

In acest an, pentru contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii. Venitul net pe baza de norme de venit este valabil in cazul persoanelor fizice care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual aflat cel mult la nivelul echivalentului in lei al plafonului de 100.000 de euro.

Codul fiscal puncteaza faptul ca pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 de euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfaristul anului fiscal (4,7773 lei/euro), plafonul fiind de 477.730 de lei.

Plafonul fiscal pentru cei care vor sa beneficieze de sistemul TVA la incasare - 2.250.000 lei

Sursa foto: Stokkete / Shutterstock.com.

De sistemul TVA la incasare pot beneficia persoanele impozabile in scopuri de TVA, cu sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul 2019 nu a depasit plafonul de 2.250.000 de lei.

"Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 2.250.000 lei si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 275 si 278, realizate in cursul anului calendaristic", se arata in Codul Fiscal.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri