Masurile pregatite de Guvern pentru a intra in vigoare la inceputul anului 2018 nasc numeroase controverse in randul mediului de afaceri. Trecerea pe “repede inainte” a acestora, cresterea birocratiei si lipsa unei analize serioase de impact sunt principalele semnale de alarma pe care Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania le aduc in discutie.

Incepand cu 1 ianuarie 2018, Codul Fiscal va suferi o serie de schimbari importante, modificari ce se vor abate asupra unei romanii pe care Florin Jianu, presedintele CNIPMMR, o descrie ca aflandu-se intr-o “stare de instabilitate si lipsa de predictibilitate cum rar a mai fost dat sa vedem”. Autoritatea pe care o conduce a emis mai multe pozitii cu privire la ultimele decizii luate de catre Guvern.

Citeste in versiunea integrala din Wall-Street PRO ce solicitari au oficialii CNIPMMR, ce efecte dramatice estimeaza acestia si ce solutii propun.

Trecerea contributiilor de la angajator la salariat, instituirea contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% in sarcina angajatorului (fosta taxa de solidaritate) sau reducerea impozitului de la 16% la 10% sunt doar o serie dintre modificarele fiscale ce vor intra in vigoare din 2018 si asupra carora oficialii CNIPMMR cer o analiza de impact si un test IMM elaborat cat mai bine.

CNIPMMR cere amanarea cu cel putin 6 luni a intrarii in vigoare

Reprezentantii CNIPMMR atrag atentia cu privire la lipsa unor analize reale de impact si la faptul ca este incalcata respectarea principiilor fiscalitati prin trecerea “pe repede inainte” a acestor masuri fara consultarea mediului de afaceri. Acestia cer o amanare de cel putin 6 luni si o consultare bine elaborata a mediului de afaceri.

“Nu se poate face, conform legii, o modificare a Codului Fiscal cu mai putin de 6 luni pana la intrarea in vigoare. Prima cerere pe care o avem si cea mai importanta este aceea de amanare a intrarii in vigoare a acestor masuri cu cel putin 6 luni de zile”, a declarat Florin Jianu.

Oficialii sunt de parere ca aceasta propunere de amanarea a intrarii in vigoare vine in sprijinul Guvernului, care ar avea timp sa imbunatateasca “comunicarea catastrofala”, deoarece o serie dintre aceste masuri ar putea avea totusi un impact pozitiv in cazul in care procesul de implementare ar fi unul cat mai bine structurat .

“Aceasta propunere vine si in sprijinul guvernului, in sprijinul comunicarii corecte a unor masuri. Poate unele dintre ele au un efect pozitiv, insa comunicarea catastrofala face ca intreg mediul de afaceri sa respinga o parte dintre proiecte. La fiecare dintre aceste masuri lipseste testul IMM si consultarea partenerilor sociali.” a adaugat Florin Jianu.

O lege care nu exista niciunde in lume si care duce la modificare a 6 milioane de contracte de munca

Transferul contributiilor de la angajator la angajat, o masura care va duce la modificarea a 6 milioane de contracte de munca, lucru imposibil de realizat in 2 luni, conform declaratiilor oficialilor CNIPMMR, nu se mai regaseste nicaieri in lume.

“In nicio tara din lume nu exista trecerea contributiilor numai in sarcina angajatului. Au fost balbe publice din partea Ministerului Finantelor cum ca ar fi o directiva la nivel european. Noi am identificat acea directiva si ea interzice transferarea fondului de creante salariale catre angajat”, a completat Florin Jianu.

Banii din taxa de solidaritate, in “gaura neagra” a bugetului de stat

In contextul mutarii contributiilor de la angajator la angajat, Guvernul introduce contributia asiguratoare pentru munca de 2,25% (prezentata initial ca taxa de solidaritate) din fondul de salarii. CNIPMMR nu este de acord cu aceasta taxa deoarece:

- creste fiscalitatea pentru majoritatea IMM-urilor cu 0,5%
- contributia asiguratoare pentru munca nu are o destinatie clara
- vor fi generate costuri privind achizitionarea/ modificarea noilor softuri contabile
- se produce o bulversare a mediului de afaceri si, in special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale

“ Banii proveniti din aceasta masura vor avea o destinatie incerta, cand veniturile merg in bugetul de stat si nu ajung intr-un fond exact, de fiecare data, acestia se pierd sau sunt distribuiti catre cheltuieli nesustenabile”, a adaugat Florin Jianu.

Totusi, oficialii CNIPMMR sunt de parere ca aceste masuri nu vor duce la o scadere a salariilor nete, deoarece piata fortei de munca duce o lipsa majora in ceea ce priveste angajatii, iar angajatorii se vor alinia noilor impozite. O aliniere care s-ar realiza mult mai usor daca implementarea lor ar fi amanata in asa fel incat antreprenorii sa fie corect informati.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri