Compania de cercetare IPSOS a realizat, la comanda NOCASH, un studiu care a analizat disponibilitatea romanilor de a face banking si cu o alta institutie decat banca proprie. Rezultatele vor fi prezentante in cadrul conferintei internationale “PSD2. New Business Models”, ce se va desfasura in zilele de 28 si 29 noiembrie la Institutul Bancar Roman din Bucuresti.

In contextul intrarii in vigoare, incepand cu 13 ianuarie 2018, a noii directive europene a serviciilor de plata (PSD2), compania de cercetare IPSOS a realizat, la comanda NOCASH, un studiu ce analizeaza disponibilitatea romanilor de a face banking si cu o alta institutie decat banca proprie, una dintre intrebarile adresate este urmatoarea:

“Ati fi de acord ca o institutie de plata terta sa aiba acces la datele dvs financiare pentru a va oferi:

1. informatii suplimentare consolidate cu privire la mai multe conturi bancare detinute de dvs.
2. un serviciu de initiere de plati, prin care sa initiati o plata din contul dumneavoastra bancar direct in contul unui beneficiar (de exemplu un magazin online, un furnizor de bunuri sau servicii, etc.) fara a mai fi necesara utilizarea unui card bancar.”

Variantele de raspuns pe care le-au avut respondentii au fost:

Citeste si:
Ce-si doresc romanii in 2020: un nou loc de munca si mariri salariale
Ce-si doresc romanii in 2020:...
  1. da, daca ar fi autorizata de Banca Nationala a Romaniei
  2. da, daca ar fi supravegheata de Autoritatea pentru Protectia Consumatorului
  3. da, daca banca mea imi confirma ca institutia de plata terta este licentiata in acest sens
  4. in ce alte conditii ati fi de acord (va rugam precizati)
  5. nu stiu daca as accepta
  6. nu, sub nicio forma nu as fi de acord

Institutia de plata terta, care poate fi Apple, Amazon, eMAG, Facebook, Google. Orange, Samsung, RCS&RDS, Enel, etc., sau chiar banca actuala a clientului, va putea sa ofere doua noi tipuri de servicii de plata, conform celor de la NOCASH, respectiv servicii de informare cu privire la conturi si servicii de initiere a unei plati.

Ce veti putea urmari la Fintech Banking Summit

Aproape 30 de experti din Belgia, Germania, Franta, Israel, Irlanda, Olanda, Ungaria, dar si din Romania, atat din partea institutiilor europene (European Banking Federation si Ecommerce Europe), autoritatilor de reglementare (BNR si ANPC), cat si a companiilor fintech (Microsoft, Touchtech Payments, Personetics, Younify), vor face prezentari si vor sustine si workshop-uri care vor aborda transformarea digitala a sistemului bancar.

Agenda conferintei si lista speakerilor pot fi consultate pe platforma evenimentului: www.nocashevents.ro. Rezerva-ti un loc la eveniment AICI.

Afla in cadrul evenimentului de la cele mai inovatoare banci din Romania care este stadiul pregatirilor pentru PSD2, ce schimbari strategice vor interveni in dezvoltarea viitoare a modelului lor de business si, mai ales, cum le va influenta activitatea in viitor. Panelul va fi prefatat de prezentarea Ipsos, care va oferi rezultatele unei cercetari de piata care a testat conceptul de “open banking” la romani. Vor dori acestia sa ofere unui tert autorizat, datele financiare personale? Daca da, cui si, mai ales, in ce conditii?

Citeste si:
Peste 2,5 mil. de persoane au tranzitat frontiera de sarbatori
Peste 2,5 mil. de persoane au...

De asemenea, KPMG va sustine un workshop cu privire la impactul PSD2 si aspectele care tin de reglementarea colaborarii bancilor cu Fintech-urile, in speta GDRP si E-Privacy.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cheltuim pe haine si pantofi mai mult decat pe sanatate si educatie