Increderea analistilor financiari in economia romaneasca a atins cota de avarie. Indicatorul de incredere macroeconomica, stabilit de CFA Romania in urma unui sondaj printre membrii sai, a ajuns, in octombrie, la cea mai scazuta valoare din aprilie 2013 pana in prezent. Ce inseamna asta? Ca analistii remarca inrautatirea conditiilor curente care influenteaza mediul de afaceri si au asteptari pesimiste cu privire la evolutia cursului de schimb, a inflatiei si dobanzilor in urmatoarele 12 luni.

Presedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu, a explicat, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking, care sunt cauzele care determina pesimismul analistilor financiari cu privire la mersul economiei , in general, si evolutia principalilor indicatori, in special. In opinia sa, scadera indicatorului de incredere macroeconomica reflecta nesustenabilitatea cresterii economice.

Referitor la deprecierea leului in fata euro, inregistrata in ultima perioada, Codirlasu sustine ca este cauzata de cresterea accelerata a importurilor (pe fondul consumului in urcare), care a dus la deficit comercial de un miliard de euro lunar in 2017. Pentru anul viitor, analistii vad cursul in jurul valorii de 4,7 lei/euro.

Inflatia va ajunge la un varf de 4% in urmatoarele 12 luni, iar apoi va reveni pe scadere, cu conditia sa nu intervina alti factori, interni sau externi, care ar putea permanentiza varful temporar de inflatie. In acest an, majorarea accizei la carburanti a reprezentat principalul declansator al anticipatiilor inflationiste. Pentru anul urmator, pe plan intern, principalul stimul asupra inflatiei va veni din partea cresterii nesustenabile a veniturilor.

In cazul dobanzilor, vansul acestora a avut drept cauza reaprinderea inflatiei, sustine Codarlasu. ROBOR la 3 luni va ajunge, in urmatoarele 12 luni, la 2,63%, estimeaza analistii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri