Analistii financiari estimeaza o depreciere a leului in raport cu moneda unica europeana in urmatoarele 12 luni, o medie a inflatiei peste pragul de 4% si o majorare a dobanzilor pentru scadentele pe termen mediu.

Peste 86% dintre analisti anticipeaza o depreciere a leului, in raport cu moneda unica europana, in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7859 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8481 lei/euro.
.
In ceea priveste inflatia, rata anticipata pentru orizontul de 12 luni (mai 2020/mai 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,15%.

"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a dobanzilor pentru scadentele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participanti anticipand aceasta evolutie, precum si anticipatiile de majorare a primei de risc a Romaniei, peste 81% dintre participanti anticipand aceasta evolutie", conform precizarilor facute intr-un comunicat de presa emis de CFA.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

In luna aprilie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 11,6 puncte pana la valoarea de 46,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 2,9 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioatra cu 12,8 puncte, pana la valoarea de 59,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 6,1 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 11,1 puncte pana la valoarea de 39,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 1,2 puncte).

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.
Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:

• Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
• Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Sursa foto: By SeventyFour / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri