Consiliul Uniunii Europene a transmis Romaniei un nou avertisment din cauza faptului ca nu a luat masurile necesare reducerii deficitului structural catre obiectivul pe termen mediu, de 1% din PIB. Comisia Europeana a deschis procedura de “abatere semnificativa” de la acest obiectiv, in cazul tarii noastre, in primavara acestui an, insa, pana in prezent, autoritatile romane nu au tinut cont de recomandarile forurilor europene.

In plus, Consiliul stabileste si o data limita pana la care Romania trebuie sa transmita masurile pe care le-a adoptat in bvederea remedierii situatiei, respectiv 15 aprilie 2018.

Potrivit unui comunicat al Consiliului, “s-a emis o noua recomandare, prin care s-a revizuit recomandarea adresata anterior Romaniei de catre UE, in temeiul "procedurii de abatere semnificativa". Romania este responsabila pentru o abatere semnificativa de la traiectoria stabilita pentru ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu".

Consiliul reaminteste faptul ca biectivul bugetar pe termen mediu si procedura de abatere semnificativa fac parte din latura preventiva a Pactului de Crestere si Stabilitate, cadrul de reglementare fiscala al UE. Latura preventiva se concentreaza pe echilibrele structurale si, prin urmare, limiteaza impactul actiunilor guvernamentale discretionare si cheltuielile cu dobanzile.

Conform prognozelor de toamna ale Comisiei Europene, deficituil structural al Romaniei ar urma sa se deterioreze cu 1,1% din PIB in 2017, in timp ce Consiliul UE recomandase diminuarea indicatorului cu 0,5% din PIB.

“Riscul este ca aceasta deteriorare sa genereze un deficit bugetar estimat la 3,3% din PIB in 2017, peste limita stabilita de UE de 3% din PIB, ceea ce va necesita includerea Romaniei in procedura de deficit excesiv, conform reglementarilor Pactului de Crestere si Stabilitate”, se mai arata in comunicat.

Promisiuni vagi de la Bucuresti!

Comunicatul institutiei europene vine la fpoarte scurt timp dupa cel al Ministerului Finantelor Publice (MFP) care anunta participarea ministrului Ionut Misa la lucrarile Consiliului pentru Afaceri Economice si Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN). Prin intermediul acestuia, Ministerul promite, din nou, mentinerea deficitului bugetar in limita de 3% din PIB si masuri pentru reducerea deficitului tructural.

"In legatura cu recomandarea primita de Romania (privind corectarea abaterii semnificative de la ajustarea deficitului structural), ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, a aratat ca Romania se angajeaza sa ia masurile necesare pentru a nu depasi pragul de deficit bugetar de 3% din PIB. Referitor la anul 2017, oficialul roman a mentionat ca deja prognoza de toamna a Comisiei Europene confirma angajamentul Guvernului Romaniei de a ramane in bratul preventiv al Pactului de Stabilitate si Crestere. Pentru anul 2018, proiectul de buget propus mentine deficitul bugetar sub 3%, iar Romania isi propune sa ia masuri de reducere a deficitului structural in paralel cu implementarea reformelor prevazute in programul de guvernare", se spune in comunicatul MFP.

Din pacate, insa, daca in cazul deficitului bugetar obiectivul poate fi atins usor, prin taierea cheltuielilor esentiale dezvoltarii (investitii), deficitul structural creste tocmai din cauza acestui comportament. Mai mult, nici programul de guvernare si nici proiectul de buget pe 2018 nu prevad masuri care sa duca la reducerea deficitului structural. Din contra!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri