Un calculator de salariu pentru 2018 poate fi un instrument foarte util daca angajatorul nu te-a anuntat inca ce se va intampla cu salariul tau, mai exact daca a decis sa iti majoreze salariul brut cu suma necesara pentru a-ti mentine salariul net cel putin ca in 2017. Iti prezentam mai jos cateva simulari si filmulete pentru a intelege exact care este impactul transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Transferul contributiilor sociale a generat dezbateri intense la sfarsitul anului trecut, in contextul in care asa-zisa Revolutie Fiscala anuntata de Guvern a bulversat mediul de afaceri si a dus si la scaderi de salarii in cadrul companiilor care au decis sa nu majoreze salariile brute ale angajatilor.

Calculator de salariu 2018 vs. 2017

Iata ce se intampla cu salariul tau in cazul in care angajatorul a decis sa nu iti majoreze salariul brut si intri in categoria salariatilor care vor fi impozitati din acest an cu 10% pe venit.

Astfel, urmarind un simplu calculator de salariu ce are in vedere un net de 2.196 lei, echivalentul salariului mediu net de la final de 2017, se poate observa ca angajatorul ar fi trebuit sa iti creasca salariul brut cu circa 600 de lei, astfel incat sa ramai in acest an cu acelasi net. Pe de alta parte, in teorie, o companie nu ar avea niciun motiv sa nu majoreze brutul salariatilor, pentru ca ar face chiar o mica economie avand in vedere costul total cu salariile (video mai jos).

Conform calculatorului de salariu, in situatia in care angajatorul tau nu a decis sa iti majoreze salariul brut, cu cei 600 de lei, vei avea un salariu cu aproape 17% mai mic, iar firma va face economii importante.

In cazul salariilor mai mari, fireste impactul este si mai sever daca angajatorul decide sa nu iti creasca brutul. Astfel, calculatorul de salariu 2018 indica un net de circa 4.100 lei fata de 4.900 lei cat era in 2017, intr-un scenariu in care salariul brut luat in calcul (7.000 lei) ramane neschimbat.

Poti calcula AICI ce salariu net vei avea daca angajatorul decide sa nu iti creasca salariul brut.

Calculator de salariu 2018 pentru angajatii din IT

Programatorii si angajatii din industria IT au fost cei mai afectati de mutarea contributiilor sociale in sarcina salariatului, intrucat acestia erau deja scutiti de impozitul pe venit si, ca urmare, nu au mai putut beneficia de reducerea acestui impozit de la 16% la 10%.

Iata potrivit unui calculator de salariu pe 2018 ce se intampla cu salariul tau daca lucrezi in IT. In acest sector, din cauza facilitatii existente de eliminare a impozitului pe venit, angajatorii isi vor creste costurile totale cu forta de munca daca vor opta pentru pastrarea salariilor nete ale angajatilor, cu pana la 7%.

In practica, insa, faptul ca piata IT din Romania este extrem de competitiva si firmele gasesc cu greu programatori pe masura cererii, probabil ca foarte putine companii din aceasta industrie vor risca sa isi piarda angajatii ca urmare a scaderii salariului net.

Dupa cum indica calculatorul de salariu pe 2018 si video-ul de mai jos, o firma din industrie isi va majora costurile cu forta de munca cu 6-7% pentru a mentine salariul net. In cazul pesimist, daca o firma nu iti va majora salariul brut, netul tau va mi mai mic cu 22% ca urmare a transferului contributiilor sociale, iar compania va face economii cu salariile de aproape 17%.

Sursa foto: ian johnston_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri