Deasupra functionarii Pilonului II de pensii pluteste inca incertitudinea. Jucatorii din piata asteapta un document oficial din partea autoritatilor pe aceasta tema, care intarzie sa apara. Pana atunci, administratorii de pensii private continua sa explice beneficiile sistemului, de ce acesta nu reprezinta o povara pentru bugetul asigurarilor sociale si, mai ales, de ce un fond de stat care sa administreze banii romanilor de pensie nu reprezinta o varianta viabila. Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, Radu Craciun, a punctat, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking, si unul din putinele aspecte pozitibve ale acestor discutii si anume faptul ca romanii au devenit mult mai constienti de existenta si benefiicile Pilonului II.

Referitor la presiunea pe care contributiile la Pilonul II o exercita asupra bugetului de stat, Craciun a declarat ca aceasta este mult mai mica decat cea generata de politica de majorare a punctului de pensie si de pensiile speciale. “Acestea sunt elemente mult mai importante, care au incarcat bugetul, pentru ca au avut la baza decizii fara o fundamentare corecta”, a explicat Craciun.

In plus, deficitul creat de contributiile la Pilonul II a fost acceptat la momentul implementarii sistemului pentru a se evita un soc peste 12 ani, cand va iesi la pensie generatia decreteilor si, in lipsa unei alternative, sistemul public ar colapsa.

Pe de alta parte, un aspect pozitiv al acestor discutii consta in faptul ca romanii au devenit mai constienti ca trebuie sa economiseasca pentru pensie si atunci au aratat mai mult interes pentru Pilonul III de pensii facultative.

Citeste si
Cum am putea fi pusi sa optam pentru Pilonul II? La ce sa fim atenti?