Sistemul financiar, atat la nivel local, cat si la nivel european, trece printr-o serie de schimbari majore alimentate de reglementari ce au ca scop cresterea concurentei prin promovarea inovatiei. La nivelul Romaniei, subiectul cel mai dezbatut cu privire la aceasta transformare se concentreaza in mare parte pe aparitia noilor jucatori, startup-urile de tip Fintech, si despre atitudinea pe care jucatorii traditionali, respectiv bancile, o vor avea in legatura cu acestia. Am vorbit cu Mariana Chindris, director coordonator al diviziei de transformare digitala din cadrul Bancii Transilvania, pentru a vedea cum se pozitioneaza a doua cea mai mare banca din tara in acest context.

Ecourile directivei PSD 2 au ajuns si la nivelul administratiei publice din Romania, cam tarziu ce-i drept, Ministerul de Finante publicand la inceputul lunii iulie un proiect de ordonanta de urgenta ce are ca scop transpunerea in legislatia nationala a acesteia, demers ce trebuia realizat pana la data de 13 ianuarie 2018, cand reglementarea europeana a intrat in vigoare. Totusi, o parte dintre bancile de pe piata locala au anuntat ca deja au luat act de obligatiile impuse de aceasta masura. In cazul Bancii Transilvania, Mariana Chindris precizeaza ca implementarea completa va fi realizata pana in septembrie 2019.

"Vedem un orizont de implementare pana la intrarea in vigoare a cerintelor obligatorii, in septembrie anul viitor. Pentru PSD2, Banca Transilvania va tine cont de cerintele obligatorii, dar avem in vedere si oportunitatile generate de aceste schimbari majore, de liberalizare a informatiilor cu caracter financiar-bancar. Practic, vor fi alti actori care vor intra in acelasi ecosistem, prin posibilitatea integrarii fintech-urilor si a solutiilor tehnologice intr-un cadru legislativ, ceea ce e o noutate. PSD2 inseamna de asemenea tranzactii mai rapide in lei si in valuta, care ar trebui sa aiba loc in aceeasi zi", precizeaza Chindris.

Directiva europeana de plati PSD 2 va permite oricarui furnizor extern de servicii financiare sa aiba acces la sistemele bancare. Ca urmare, platile online si segmentul serviciilor de informatii cu privire la conturi se va deschide pentru noii actori ai acestei piete.

Banca Transilvania si startup-urile fintech: ce strategie au clujenii

Banca Transilvania fintech

Mariana Chindris este de parere ca domeniul financiar va arata foarte diferit in urmatorii ani, indreptandu-se spre un model mai interconectat, in care bancile vor folosi serviciile concurentilor, banci si fintech-uri, pentru a completa ofertele lor si pentru a accelera adoptarea noilor tehnologii.

“Credem in cooperare cu companiile de tip fintech si dorim ca BT sa devina un fel de integrator de solutii cu valoare adaugata pentru clientii nostri. Colaborarea cu fintech-uri stim ca ne va permite sa obtinem abilitatile si resursele necesare mai repede decat dezvoltarea lor in-house. Vedem parteneriatele ca o sursa cat se poate de importanta de invatare pentru Banca Transilvania prin transferul si punerea in comun a know-how-ului si a resurselor tehnologice. Dorim sa fim un partener de incredere in zona fintech, sa completam permanent serviciile specifice oferite de BT, iar pe masura ce gasim zone acoperite de produse si servicii realizate de fintech-uri, suntem deschisi la parteneriate”, precizeaza Chindris.

Banca Transilvania a incheiat deja o serie de parteneriate cu jucatori din industria fintech, respectiv Pago, Ebriza, Blugento si Personetics. Reprezentanta BT precizeaza ca inainte de incheierea unor astfel de parteneriate, institutia financiara analizeaza daca solutiile oferite rezolva problemele reale ale clientilor sau raspund unor provocari de business.

"Ecosistemul de fintech-uri romanesti este in crestere, cu o concentrare in cateva orase ale tarii care stimuleaza activitatea de inovare si de dezvoltare de business. Investitiile in companii fintech de toate dimensiunile continua sa creasca ca volum. Programele <<de accelerare>> ale bancilor ajuta companiile fintech sa-si dezvolte ideile atat prin investitii directe in cash, incepand de la 15.000 euro, cat si prin mentoring, acces facil la resurse, date, spatiu pentru desfasurarea activitatii si retea pentru testarea si validarea prototipurilor", adauga Chindris.

Echipa de transformare digitala a celor de la Banca Transilvania are peste 50 de membri care isi desfasoara activitatea in cadrul unui hub localizat in Cluj- Napoca. Institutia financiara a incheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 366 milioane lei si active de 59,6 miliarde de lei, reprezentate in proportie de 50,98% de catre creditele nete.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri