Creditarea persoanelor fizice a crescut foarte rapid in Romania in ultima vreme, asa ca anumite masuri care sa duca la o crestere echilibrata, sustenabila, ar fi binevenite. Acestea, insa, nu trebuie sa impiedice accesul populatiei la imprumuturi bancare, sustine directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi. Limitarea gradului de indatorare este o masura posibila, dar mai sunt si altele, a explicat Diosi intr-un interviu acordat wall-street.ro.

“Eu cred ca este foarte important sa invatam din criza anterioara, sa nu facem aceleasi greseli. Dar, daca facem o comparatie cu tarile europene la nivelul de indatorare in raport cu PIB-ul, stam bine, nu vad nici o problema. Vad mai mult o oportunitate pe termen lung. Insa este important sa ne uitam si la ritmul de crestere a creditarii pentru persoanele fizice, care a fost foarte rapid. Deci eu cred ca daca ritmul va fi mai echilibrat, adica daca va fi o crestere sustenabila, ar face bine atat economiei, cat si clientilor si bancilor. Limitarea gradului de indatorare este o posibila masura care ar duce la o crestere echilibrata a creditarii, insa mai sunt si altele”, a subliniat Diosi.

In opina sa, toate masurile care vor permite exploatarea optima a potentialului economic romanesc sunt binevenite. “Acest potential exista si, probabil, in perioada curenta cunoaste cele mai ridicate niveluri, insa trebuie stimulat pentru a genera valoare. Suntem convinsi ca, printr-un discurs deschis intre parti, poate fi gasita o solutie de echilibru care prezerva accesul populatiei la credit, dar in acelasi timp asigura si sustenabilitatea creditarii. Gasirea unui echilibru sanatos este in interesul tuturor”, a subliniat bancherul citat.

Riscul de dobanda, important pentru clientii cu venituri mici

Acesta admite ca riscul de dobanda este tot mai ridicat in Romania, in special pentru clientii cu venituri mici, indatorati pana la pragul maxim, care, la cea mai mica problema, pot intampina dificultati la plata ratelor. Daca mai luam in calcul si cresterea dobanzilor, situatia se agraveaza.

Seful OTP spune ca in banca pe care o conduce gradul maxim de indatorare admis este corelat cu capacitatea solicitantilor de a contracta credite in conditii de siguranta. “Nu exista un reper unic pentru gradul de indatorare, fiecarei categorii de clientela i se aloca o astfel de limita in functie de gradul de risc pe care banca i-l estimeaza”, sustine Diosi.

In privinta dobanzilor, economistii OTP Bank spun ca ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, ar putea scadea spre finalul anului la 3,1% (in perioada in care statul cheltuieste mai mult), dar va reveni pe crestere la 3,5%-3,6% anul viitor si la 4% in 2020. Asadar, pe termen scurt, mai pot aparea corectii, dar daca ne uitam la ce se intampla in SUA, la ce se intampla in zona euro, trendul general este de crestere, mai spun analistii.

Cu toate acestea, OTP Bank nu a introdus in oferta creditele ipotecare cu dobanda fixa, insa mizeaza pe faptul ca acum clientii sunt mai constienti de riscul de dobanda decat in urma cu 10 ani, cand erau mai atenti la caracteristicile unui telefon mobil decat la conditiile unui credit.

“Populatia este acum mult mai bine educata si informata decat in urma cu 10 ani. Deci s-a invatat mult din criza, dar si noi ne focusam mai mult pe informarea clientilor. Colegii din sucursale spun ca in prezent clientii nu mai cumpara asa de usor produsele bancare, ca acum 10 ani. Atunci se spunea ca un client studiaza mai mult parametri tehnici ai unui smartphone decat documentatia pentru un credit. Acum nu mai e asa. Clientii pun mai multe intrabari, se informeaza mai mult, dar si concurenta e mai mare, oferta bancilor e mai variata, dar si mai transparenta”, a adaugat Diosi.

Totodata, clientii sunt mai constienti ca in decursul a 30 de ani (perioada standard a unui credit ipotecar) dobanzile cresc si scad in functie de succesiunea ciclurilor economice.

Ce s-a intamplat in tarile in care programele de tipul Prima Casa au fost sistate?

Referitor la programul Prima Casa, seful OTP pledeaza pentru continuarea acestuia, ca alternativa la creditele ipotecare clasice, care raman inca inaccesibile pentru tineri si clienti cu venituri reduse.

“Am vazut in mai multe tari ca, in momentul in care guvernul a oprit un astfel de program, creditarea a devenit mai periculoasa. In primul rand, programul ofera o oportunitate pentru persoanele cu venituri mai reduse, pentru tineri, si are impact pozitiv si asupra pietei imobiliare. In plus, are si rolul de a echilibra oferta bancilor. De pilda, au fost tari in care s-a oprit creditarea prin astfel de programe (in urma cu aproximativ 15 ani) si atunci au aparut ofertele in valuta, pentru ca nu a mai existat o alternativa reala. Acum avem ofertele in lei, dar consideram util si programul Prima Casa. Ipotecarele clasice s-au apropiat ca si conditii de Prima Casa, dar avansul mediu este de 20% - 25%, fata de 5%”, a subliniat bancherul citat.

Pe de alta parte, el spune ca si clientii si-au mai schimbat abordarea in timp si incearca sa se imprumute mai putin (prin plata unui avans mai mare), sau pe perioade mai scurte, fiind mai constienti de riscuri. Pana la criza, mentalitatea clientului era diferita: mergea pana la limita, cerea cea mai mare suma posibila pe cea mai lunga perioada.

Schimbarea de mentalitate are legatura, spune Diosi, si cu programele de educatie financiara derulate de banci. “Noi avem o fundatie din 2014, Fundatia Dreptul la Educatie, care a inceput cu programe pentru copii, iar in timp am extins programul la “9 - 99”. Avem opt module pentru copii, de la 9 la 18 ani si un modul de cariera, iar anul trecut am dezvoltat si pentru adulti un program de ‘fitness financiar”. Oferim aceste programe partenerilor nostri, iar pentru angajatii nostri sunt obligatorii. (...) In plus, am deschis anul trecut un centru de educatie financiara in Bucuresti, unde in fiecare luna sunt invitati mii de oameni si au loc zeci de evenimente”, a precizat seful bancii.

Citeste si:

    Totodata, OTP este printre primele banci care a anuntat ca implementeaza “Testul de competenta bancara”, o aplicatie mobila dezvoltata de CEROPE, prin care clientii bancilor isi pot testa cunostintele financiare.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri