Jack Ma este fara indoiala unul dintre cei mai de succes antreprenori ai Planetei, punand pe picioare business-uri ce exceleaza in domeniile in care isi desfasoara activitatea. Unul dintre cele mai relevante exemple este fintech-ul Ant Financial, un jucator ce le da mari batai de cap, in special, institutiilor financiare din a doua cea mai mare economie a lumii.

Fintech-ul lui Jack Ma ajuns la un volum al tranzactiilor de 8,8 trilioane de dolari anul trecut, cu peste 3,5 trilioane mai mult decat MasterCard, una dintre cele mai mari scheme de plata la nivel global. Ca numar de utilizatori activi in cadrul platformei de plati, Financial Ant inregistreaza peste 620 de milioane, aproape de 3 ori mai mult decat cei de la PayPal, care au 244 de milioane de utilizatori.

Cum era de asteptat, nici in cazul fondului monetar pe care il gestioneaza nu se lasa mai prejos, acesta ajungand la 219 miliarde de dolari, semnificativ mai mare decat in cazul gigantului de investitii JP Morgan, respectiv 134 miliarde de dolari, conform Wsj.com

Toate aceste cifre vin ca urmare a faptului ca Ant Financial Service Group a devenit cel mai mare fintech din lume, datorita solutiilor inovatoare pe care le-a lansat in piata. Prin intermediul acestora, consumatorii isi pot folosi telefonul pentru majoritatea operatiunilor financiare, nemaifiind nevoiti sa apeleze la numerar.

Ant Financial, un vampir care suge sangele bancilor

Jack Ma Ant Financial Fintech

sursa foto: Sek Samyan / Shutterstock.com

Bancile din China au inceput sa se planga de faptul ca business-ul fondat de catre Jack Ma le-a subtiat depozitele, obligandu-le sa plateasca dobanzi mai mari si sa isi inchida sucursalele. In cadrul unei emisiuni difuzate la una dintre televiziunile de stat din China, Ant Financial a fost descris ca fiind “un vampir care suge sangele bancilor”.

Autoritatile chineze sunt vizibil deranjate de nivelul de dezvoltare la care a ajuns fintech-ul si au inceput sa ii impuna o serie de limitari. La inceputul acestui an, banca centrala din China a impiedicat business-ul fondat de catre Jack Ma sa lanseze un sistem national de credit-scoring. De asemenea, organele de reglementare au lansat si o serie de masuri prin care le-au cerut detinatorilor de fonduri monetare mari sa isi reduca activele care le permit sa ofere dobanzi ridicate.

In plus, autoritatile isi propun sa aduca o serie de schimbari cadrului legislativ, in asa fel incat Ant Financial sa fie desemnat holding financiar si sa se alinieze reglementarilor aferente, mutare ce ar afecta profiturile grupului. Anul trecut, acestia au avut un profit de 2 miliarde de dolari, de pe urma unor venituri ce au depasit 10 miliarde de dolari.

Ant Financial: Ajutam bancile sa ajunga la cat mai multi clienti

Ant Financial Jack Ma fintech

sursa foto: shutterstock.com

De cealalta parte, reprezentantii companiei Ant Financial au respins acuzatiile conform carora s-ar comporta ca o banca nereglementata. Acestia precizeaza ca nu fac decat sa aduca serviciile financiare aproape de persoanele pe care bancile le-au ignorat. Acestia au adaugat faptul ca nu finanteaza din fonduri proprii majoritatea imprumuturilor pe care le ofera, ci functioneaza ca o platforma ce le permite bancilor si altor institutii sa ofere credite si sa reduca riscurile.

"Nu cred ca bancile ne vad ca pe un factor disruptiv. Le suntem complementari, ajuntandu-le sa ajunga la cat mai multi clienti", precizeaza un reprezentant al companiei.

Ant Financial face eforturi pentru a-si extinde prezenta si peste hotare, invitand cat mai multi retailari sa integreze solutia lor de plati online, Alipay, insa a intampinat obstacole semnificative in ceea ce priveste replicarea modelului de business pe care il are in China. Lunile trecute, Ant a renuntat la preluarea gigantului american de transfer de bani MoneyGram International dupa ce autoritatile din SUA au refuzat sa aprobe achizitia.

Fintech-ul Ant Financial, operatorul celei mai mari platforme de plati online din China, a incheiat la finalul lunii mai o runda de investitii de 10 miliarde de dolari, in urma careia a fost evaluat la 150 de miliarde de dolari. Acesta isi propun sa revolutioneze piata platilor si sa castige o cota cat mai mare. La nivelul anului 2017, cele mai mari scheme de plata la nivel global, Visa si Mastercard au inregistrat 149,7 miliarde de tranzactii, respectiv 75,8 miliarde de tranzactii la POS, conform nilsonreport.com.

Sursa foto: feelphoto / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri