ROBOR la 3 luni inregistreaza o scadere minora in cea de-a doua zi a saptamanii

ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, a inregistrat o scadere minora de 0,01 puncte procentuale in cea de-a doua zi a saptamanii, dupa ce cu o zi inainte batuse pasul pe loc.

ROBOR la 3 luni este cotat astazi la 3,21% pe an, inregistrand o scadere de 0,01 puncte procentuale fata de ziua anterioara. Acelasi scenariu se repeta si in cazul scadentei de 6 luni, indicele ROBOR fiind cotat la 3,40% pe an, cu 0,01 puncte procentuale mai putin decat in prima zi a saptamanii cand cotatia acestuia a stagnat.

In ceea ce priveste ROBOR la un an, cotatia acestuia a ramas neschimbata fata de prima zi a saptamanii cand s-a situat la 3,54%. Pe scadenta la o saptamana, indicele a coborat cu 0,02 puncte procentuale, de la 2,77% pe an la 2,75%, situatie intalnita si in cazul scadentei la o luna, unde ROBOR a coborat de la 3,15% pe an la 3,13%.

Evolutia dobanzilor in piata monetara a avut loc in conditiile in care Banca Nationala a imprumutat, luni, bancile cu 9,5 miliarde de lei printr-o operatiune repo, la o dobanda de 2,5% pe an

Cum se reflecta ROBOR in rata lunara?

ROBOR la 3 luni cat e ROBOR

Citeste si:
Cat este ROBOR la 3 luni! Pentru cine ramane important indicele
Indicele ROBOR scade pe 5 din...

sursa foto: By Sam Wordley / Shutterstock.com

Ramane de vazut pentru cat timp va mai continua scaderea ROBOR si daca aceasta se va reflecta si in ratele romanilor cu credite in lei. In general, bancile actualizeaza dobanzile o data la 3 luni, la final de trimestru, pe baza valorii indicelui ROBOR la 3 luni din ultima zi a trimestrului sau prima zi a trimestrului urmator, pentru cele trei luni care urmeaza.

In aceste conditii, urmatoarea actualizare va avea loc la finalul lunii septembrie, iar referinta va fi cea din 30 septembrie sau din 1 octombrie. Sunt si banci care actualizeaza dobanzile in functie de o medie a valorilor zilnice ale indicelui, insa foarte putine.

Precedente actualizare a dobaznilor a avut loc la finalul trimestrului II si s-a realizat la valoarea ROBOR la 3 luni de 3,15% pe an (din 29 iunie) sau de 3,24% pe an (din 2 iulie).

Sursa foto: By Dragos G / Shutterstock.com
Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri