Euforia leului a fost curmata miercuri cand s-a depreciat atat in fata euro, dupa doua sedinte de apreciere, cat si a dolarului american, in acest caz cursul revenind peste pragul de 4 lei in jurul caruia oscileaza de mai multe sedinte. De asemenea, leul pierde teren in fata francului elvetian, in aceeasi masura in care se apreciase cu o sedinta in urma.

Asadar, raportul euro/leu s-a situat miercuri, 12 septembrie, la 4,6393 lei/euro, in urcare cu 0,68 bani (0,15%) fata de sedinta anterioara cand acesta s-a situat la 4,6325 lei/euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR)

Curs BNR pentru dolar: cum a evoluat cotatia?

In acelasi timp, leul s-a depreciat si fata de dolarul american cu 0,65 bani (0,16%) pana la un curs de 4,0011 lei/dolar de la o cotatie de 3,9946 lei/dolar cu o zi in urma. Astfel, moneda americana a doborat din nou pragul de 4 lei, sub care scazuse in sedinta anterioara.
Aprecierea dolarului in fata euro indica o evolutie pozitiva a monedei americane si pe pietele internationale, avand in vedere ca raportul dolar/leu pe piata interna se stabileste prin intermediul monedei unice europene.

In sedinta de miercuri, euro era cotat in scadere fata de dolarul american cu aproximativ 0,15%, in jurul valorii de 1,158 dolari/euro.

Francul elvetian da din nou emotii celor care au credite in aceasta moneda. Dupa parecierea consistenta de marti, acestia au sperat la o continuare a trendului, insa, din pacate, tendinta nu s-a confirmat. Cotatia a urcat la 4,1116 lei/franc, cu 1,15 bani, de la 4,1001 lei/franc in sedinta precedenta. Anterior, leul castigase un avans aproape similar, dupa aprecierea de la 4,1113 lei/franc (luni) la 4,1001 lei/franc (marti).

Curs euro in regiune: leul, forintul si zlotul, pe acelasi trend

In regiune, evolutia monedelor in raport cu euro a fost preponderent similara cu cea a leului. Forintul unguresc si zlotul polonez au scazut fata de moneda unica europeana, insa coroana ceha a evoluat contrar plutonului.

Astfel, forintul unguresc a pierdut 0,09% din valoare in raport cu euro, iar zlotul polonez 0,11%. In schimb, coroana ceha s-a apreciat in raport cu moneda unica europeana cu 0,31%.

Pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta la aprecierea monedelor din regiune, mai putin a leuluui romanesc. Acesta din urma este de asteptat sa se deprecieze cu un procent in urmatoarele 12 luni, pana la nivelul de 4,685 lei pentru un euro, dupa ce a inregistrat performante superioare altor monede din regiune in acest an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri