Cursul BNR pentru dolar: leul castiga in continuare teren

Pentru dolar, BNR a calculat un curs de 3,9743 lei/dolar, in scadere cu 0,21 bani (0,05%) fata de sedinta precedenta.

In privinta francului elvetian, important pentru romanii cu credite in aceasta moneda, cursul a scazut nesemnificativ, de la 4,1141 lei/franc, la 4,1133 lei/franc.

Evolutia calma de astazi a monedei nationale se datoreaza si volatilitatii reduse din ultimele zile in raportul euro/dolar, care oscileaza in jurul cursului de 1,17-1,172 dolari/euro.

Totusi, privind pe ultimele saptamani, piata valutara din Romania devine tot mai volatila, mai ales ca datele privind deficitul de cont curent, publicate de BNR, nu sunt imbucuratoare.

Curs valutar BNR astazi, 11...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 11 decembrie: leul scade pe linie

Cele mai recente date publicate de BNR arata o adancire a deficitului de cont curent la 4,8 miliarde de euro la 7 luni (ianuarie - iulie 2018) cu mai mult de un miliard de euro fata de luna anterioara si cu aproximativ 650 de milioane de euro peste cel din primele 7 luni ale lui 2018. Deficitul extern este cauzat in principal de balanta bunurilor (import/export de bunuri) care, in perioada mentionata, a inregistrat un deficit de peste 7 miliarde de euro.

Moneda nationala este direct influentata de deficitul de cont curent si, in conditiile in care acesta creste accelerat si nu exista surse consistente de valuta pentru a-l finanta, este posibil sa sistam la deprecierea monedei nationale in perioada urmatoare.

Totusi, analistii sustin ca Banca Nationala este inca destul de preocupata de mentinerea unui curs stabil, asa ca va actiona in acest sens.

Curs valutar BNR astazi, 10...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 10 decembrie: leul scade in raport cu euro