Cine va castiga de pe urma masurii reducerii cotei de TVA la anumite servicii incepand cu 1 noiembrie 2018? Este ,,intrebarea lunii’’, aparuta ca urmare a publicarii in Monitorul oficial a Ordonantei de urgenta ce modifica Codul fiscal si a carei prevedere principala consta in extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%, pentru serviciile prezentate mai jos.

  • cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
  • serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea;
  • dreptul de utilizare a facilitatilor sportive;
  • serviciile constand in permiterea accesului la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative.

Este de notorietate nemultumirea ANAF privind incasarile la bugetul de stat pe linia TVA, mai ales in domeniul turismului, masura reducerii cotei de la 9% la 5% pentru aceste servicii urmarind sa aduca la suprafata evaziunea fiscala constand in subdeclararea veniturilor de catre operatorii economici care opereaza pe aceasta piata.

Ce considerente a avut la baza aplicarea reducerii cotei de taxa la 5%

Masura a fost introdusa in scopul atingerii urmatoarelor obiective:

  • mai buna echitate prin imbunatatirea distributiei veniturilor sau prin faptul ca anumite bunuri devin mai accesibile pentru intreaga populatie;
  • cresterea productivitatii si, implicit, cresterea eficientei economice;
  • reducerea evaziunii fiscale si crearea unui climat competitiv adecvat;
  • imbunatatirea fluxurilor de cash-flow, diminuand astfel o serie de dificultati cu care se confrunta operatorii economici din aceasta perspectiva.

Sintetizand, statul considera ca masura reducerii cotei de TVA genereaza efecte pozitive semnificative asupra mediului de afaceri si are in vedere stimularea turismului in Romania, reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului intern si stimularea cresterii economice.

Ce efecte va avea pe termen scurt si mediu actuala reducere a cotei de TVA

Pentru a ne exprima o opinie cat mai obiectiva privind rezultatele benefice ale extinderii aplicarii cotei reduse de TVA, nu trebuie sa neglijam analiza efectelor masurii reducerii cotei de TVA la alimente din iunie 2015 de la 24% la 9%.

Cu toate ca in anul 2015 scaderea cotei de TVA a fost de 15%, in comparatie cu 4% cat este scaderea actuala, in privinta produselor/serviciilor pentru care s-a aplicat reducerea, se poate face o analiza fidela intrucat, in ultima perioada, tot mai multe persoane isi permit accesul la serviciile hoteliere sau ale restaurantelor, acestea nemaifiind considerate servicii de lux.

Ce a fost benefic si ce a dezamagit, urmare a masurilor din anul 2015

Desi, pe termen scurt incasarile la bugetul de stat au scazut, evaziunea fiscala nu a mai tentat atat de mult pe comerciantii de produse alimentare, care au inceput sa elibereze bonuri fiscale pentru toate produsele vandute. Astfel, s-a observat de catre orice cumparator ca firmele in domeniu au inceput sa isi ,,albeasca’’ afacerile, incercand sa scape de comertul ,,la negru’’.

De asemenea, preturile de la raft au scazut simtitor, dar nu proportional cu reducerea cotei de TVA, diferenta ducandu-se in profitul respectivelor firme.
Masura a adus efecte pozitive si datorita faptului ca statul a intreprins controale mai serioase la aceste firme, urmate in multe cazuri de suspendarea temporara a activitatii in caz de incalcare a legii, precum si masuri de stimulare a cumparatorilor in ceea ce priveste solicitarea de bonuri fiscale, cum ar fi cea privind loteria acestora.

Datele oficiale anuntate de Institutul National de Statistica indicau o crestere a consumului de alimente cu 22% in iunie, si cu 23,1% in iulie, fata de aceleasi perioade din 2014.

Ce a dezamagit a fost faptul ca masura a fost ,,sabotata’’ de unii comercianti in sensul in care nu toate produsele alimentare au inregistrat scaderi ale preturilor de vanzare, presa de la acea vreme relatand ca mari lanturi de magazine ar fi majorat preturile la diferite alimente cu pana la 30%, inainte de reducerea taxei.

Contextul si asteptarile reducerii actuale a cotei de taxa

Interesant este ca aceasta masura de relaxare fiscala intra in vigoare de la data de 1 noiembrie, data de la care si contribuabilii mici au obligatia sa se doteze cu noile aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic. Va suplini jurnalul electronic al noilor case de marcat scaderea cotei de TVA?
Putem intelege astfel ca noile case de marcat vor inlocui o parte din munca inspectorilor pentru a scoate la suprafata evaziunea, dat fiind faptul ca aceste aparate vor fi conectate la serverele ANAF, organul fiscal avand astfel posibilitatea sa monitorizeze online veniturile societatilor.

In ceea priveste reducerea cotei de TVA in domeniul utilizarii facilitatilor sportive, masura era absolut necesara, in vederea incurajarii investitorilor in sali de sport, fitness, bazine de inot si altele asemenea, precum si al atragerii unui numar din ce in ce mai mare de persoane in practicarea de activitati sportive, avand ca efect in timp, atat o crestere a veniturilor bugetare pe acest segment, cat si o imbunatatire a starii de sanatate a populatiei.

In domeniul cazarii in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, diminuarea cotei de TVA ar trebui sa aduca o reducere a preturilor si tarifelor practicate, dar si o fiscalizare mai buna a activitatii. Nu credem ca va fi mult influentat gradul de ocupare a hotelurilor si pensiunilor in urma acestei reduceri, stiut fiind faptul ca atat in zona de munte cat si la mare, acesta este unul bun (unele hoteluri ajungand la 85-90%).

Vom observa in perioada urmatoare efectele reducerii cotei de TVA, despre ale carei efecte in privinta reducerii preturilor la consumatori avem dubii serioase, raportandu-ne si la legea privind impozitul specific din 2016, care, cu toate ca a redus sarcina fiscala a operatorilor din domeniile hoteluri, restaurante si baruri, nu a dus la o reducere a preturilor serviciilor respective.

Referitor la diminuarea evaziunii fiscale, si aici sunt indoieli avand in vedere sentimentul de aversiune care caracterizeaza societatea romaneasca atunci cand vine vorba de impozite catre stat. Este cunoscut faptul ca majoritatea contribuabililor intentioneaza sa plateasca catre stat impozite, contributii si taxe cat mai mici, unii dintre acestia din cauza problemelor financiare intampinate, altii din dorinta de a-si maximiza profiturile.

In concluzie, consideram ca este o masura buna, dar care nu va produce modificari spectaculoase nici in bugetul statului si nici in buzunarele consumatorilor beneficiari ai serviciilor respective, cunoscut fiind interesul agentilor economici in a-si suplimenta profiturile sau acoperi pierderile, precum si practica reducerii de impozite din ultimii ani care nu s-a concretizat in diminuarea preturilor la cumparator.

Faptul ca ne dorim cu totii sa avem acces la servicii ieftine de cazare, sa ne permitem intr-o masura mai mare sa servim masa la restaurant sau sa intram in sali de fitness fara sa ne mai intereseze atat de mult pretul abonamentelor, masurile de relaxare fiscala din luna octombrie pe linie de TVA nu pot sa ne aduca deocamdata decat sperante...

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri