Nu de putine ori, oamenii au tendinta de a ramane fideli primei institutii bancare cu care au luat contact. Iar cand vine vorba despre generatia tanara, acest lucru s-a intamplat, cel mai probabil, la scurt timp dupa implinirea varstei de 18 ani, cand pastrarea economiilor intr-o pusculita ar fi putut fi in continuare o optiune la fel de valida.

Pe masura ce inaintezi in varsta, nevoile se schimba; nu mai ai nevoie doar de o institutie unde sa iti poti pastra economiile in siguranta, ci de una care sa iti poata oferi credite convenabile cu dobanzi si comisioane mici, de una usor accesibila, de una care iti pune la dispozitie servicii pentru orice nevoie financiara ai avea. Nu mai ai nevoie doar de un cont bancar unde sa iti primesti salariul, ci de o relatie contractuala care iti pune la dispozitie o serie de facilitati.

Indiferent daca vrei sa deschizi un cont in valuta, sa iti platesti facturile online sau sa accesezi un credit ipotecar, banca pe care o alegi trebuie sa indeplineasca o serie de conditii si standarde. Iata care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un furnizor de servicii bancare:

1. Siguranta

Primul lucru la care te gandesti cand vine vorba despre banii tai este siguranta. De aceea, unul dintre principalele criterii de alegere a unui partener financiar este protectia guvernamentala de care acesta beneficiaza. Intereseaza-te cu privire la institutiile care garanteaza pentru bancile din aria ta de interes si la asigurarile de care beneficiaza acestea inainte de a semna orice fel de contract, indiferent de natura acestuia.

2. Accesibilitatea

Nu e suficient sa iti stii economiile in siguranta, daca nu le poti accesa cu usurinta oricand ai nevoie. De aceea, e important sa te asiguri ca institutia bancara aleasa iti ofera optiuni convenabile de accesare atat din punct de vedere temporal, cat si din punct de vedere al proximitatii. Verifica si optiunile de online banking, aplicatia de mobile banking si asigura-te ca iti poti accesa fondurile pe orice cale.

3. Dobanzile

In acest sens, va trebui sa iei in calcul atat pozitia din care economisesti bani intr-un cont, cat si pe cea din care vrei sa faci un imprumut sau un card de credit. Asta inseamna ca vei cauta o institutie ale carei dobanzi sunt peste medie cand vine vorba de depozite si sub medie pentru serviciile de creditare.

4. Taxele si comisioanele

Inainte de a semna un contract cu o banca, asigura-te ca ai analizat si comparat lista completa a taxelor si comisioanelor cu cele de pe piata. De la cele de deschidere a unui cont la cele de mentenanta lunara, de la cele pentru utilizarea aplicatiei mobile sau a serviciilor de online banking la cele percepute pentru plati si transferuri si de la penalitatile percepute pentru intarzierea platii ratelor la cele de administrare a conturilor in valuta, e important sa vezi lista completa a taxelor si comisioanelor si sa compari ofertele mai multor banci inainte de a lua o decizie.

5. Tehnologia

Cumparaturile, plata facturilor de utilitati, transferurile bancare pentru achitarea ratelor sunt lucruri pe care ai nevoie sa le poti face rapid si cu usurinta, preferabil fara a fi nevoit sa te deplasezi intr-un punct de lucru al bancii. De aceea, ar fi ideal sa te asiguri in prealabil ca serviciile de mobile si online banking functioneaza, au o interfata user-friendly si sunt foarte prompte. Asadar, scrie o lista a caracteristicilor pe care le astepti de la astfel de tehnologii si intocmeste un clasament al acelor banci care corespund criteriilor tale.

6. Relatiile cu clientii

Atunci cand ai o problema sau o neclaritate in legatura cu un serviciu furnizat de institutia bancara cu care lucrezi, ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa astepti zeci de minute pana sa poti lua legatura cu un consultant sau sa ti se raspunda intr-un mod nepotrivit sau neprofesionist. Intereseaza-te de felul in care functioneaza departamentele de customer service ale bancilor pe care le ai in vizor. Cere pareri de la persoane care le sunt deja clienti, informeaza-te de pe forumuri si citeste testimoniale ale altor clienti. Astfel iti va fi mai usor sa identifici institutiile ale caror relatii cu clientii sunt de calitate, din toate punctele de vedere.

Alegerea unei banci este, in sine, o decizie financiara. Nu te grabi sa creezi o relatie cu o institutie in care nu ai incredere si nu acorda mai putina importanta decat este cazul acestor aspecte. La urma urmei, tu esti clientul si ai nevoie sa fii multumit de serviciile care ti se ofera.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri