Taxa pe activele bancare impusa de Guvern prin OUG 114 va reduce accesul firmelor si populatiei la credite bancare. Doar pentru acest an se estimeaza ca economia va pierde credite de la banci in valoare de 2 miliarde de lei din cauza acestei taxe si a celorlalte masuri fiscal-bugetare anuntate la final de 2018. In consecinta, cresterea economica va fi diminuata cu aproximativ 0,5 puncte procentuale (un miliard de euro).

Economistii Bancii Transilvania au refacut calculele pentru 2019 dupa aparitia Ordonantei 114/2018, si au constatat ca impactul acesteia in economie va fi extrem de puternic. In privinta cresterii economice pentru acest an, prognoza a fost revizuita de la 3,3% (estimata in noiembrie 2018) la 2,8% in raportul privind sectorul bancar publicat luna aceasta.

“Am revizuit prognozele privind evolutia creditului neguvernamental si depozitelor neguvernamentale pe termen scurt si mediu prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare (globale, europene si interne), inclusiv a semnalelor recente din sfera politicii economice. In acest context mentionam masurile fiscal-bugetare anuntate la final de 2018, inclusiv introducerea unei taxe speciale pe activele financiare ale sectorului bancar in functie de nivelul ROBOR (la 3 luni si la 6 luni). (...) Consideram ca aceste masuri vor distorsiona evolutiile pietei creditului si sectorului bancar, cu impact nefavorabil pentru climatul investitional. Prin urmare, am redus previziunile privind evolutia pietei creditului si a dinamicii PIB pe termen mediu”, se arata in raportul citat.

Astfel, conform scenariului actualizat, soldul mediu anual al creditului neguvernamental ar putea decelera de la 6,4% in 2018 (cel mai ridicat nivel din 2009) la 2,8% in 2019 si 2,5% in 2020. O revigorare (accelerare la 2,7%) este prognozata pentru 2021, pe fondul disiparii impactului acestor masuri si perspectivelor de intrare intr-un nou ciclu economic.

In raportul anterior, realizat pe datele din octombrie 2018, banca estima o crestere a creditului neguvernamental (acordat firmelor si populatiei), de 3,6% in 2019 (cu 0,8 puncte procentuale mai mult decat in raportul curent).

Daca ne raportam la datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in decembrie 2018, creditul neguvernamental a ajuns la 251 de miliarde de lei, in crestere cu aproape 8% fata de decembrie 2017.

La aceasta suma, o diminuare a ritmului de crestere de la 3,6% la 2,8% in 2019 inseamna o reducere a finantarilor acordate de banci firmelor si populatiei cu 2 miliarde de lei in acest an.

Tensiunile publice, printre factorii de risc in perioada urmatoare

“Atragem atentia cu privire la perspectivele de deteriorare severa a performantei financiare a sectorului bancar in perioada urmatoare (dupa nivelul record din 2018), pe fondul masurilor anuntate la finalul anului trecut, dar si a perspectivelor de continuare a procesului de consolidare bugetara. Pe de alta parte, consideram ca aceste decizii de taxare suplimentara a bancilor ar putea conduce la oportunitati de consolidare, investitii mai ridicate in digitalizare (mai ales ca piata interna prezinta un potential ridicat) si restructurarea modelului de business”, mai spun economistii BT.

In opinia lor, principalii factori de risc pentru evolutia sectorului bancar intern in trimestrele urmatoare constau in: climatul macro-financiar global (dupa ajustarile bursiere severe din decembrie); mix-ul de politici economice, tensiunile publice si contextul electoral intern; climatul regional.

Taxa pe activele bancare, impusa de Guvern incepand din acest an, va fi de 0%, daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi sub 2%; 0,1% pentru ROBOR in intervalul (2% - 2,5%) 0,2% pentru ROBOR in intervalul (2,5% - 3%); 0,3% pentru ROBOR in intervalul (3% - 3,5%); 0,4% pentru ROBOR in intervalul (3,5% - 4%) sau 0,5% pentru ROBOR peste 4%.

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri