Schimbare ROBOR cu IRCC – cum se face și cât de benefică este pentru debitorul care astăzi plătește rate mult mai scumpe la creditele contractate în trecut? Aproape o jumătate de milion de români au creditele legate de ROBOR. Acest lucru înseamnă că debitorii din țara noastră plătesc rate mai scumpe la credite cu până la 60%, din cauza acestui indice bancar.

De la începutul anului și până în prezent, ROBOR este mai mare cu aproximativ 105%, așadar nu doar că s-a dublat, chiar și-a depășit valoarea dublă. Astfel, de la 3.02% cât era ROBOR la început de 2022, astăzi indicele bancar a trecut de pragul critic de 6 procente, crescând aproape zilnic cu 0.02% - 0.03%. Dacă lucrurile vor continua astfel, ROBOR are neșansa de a ajunge în scurt timp la 6.5%, ceea ce înseamnă că ratele creditelor raportate la ROBOR cresc în continuare.

Pentru a nu ajunge în imposibilitate de plată din cauza creșterii neîncetate a indicelui ROBOR, debitorii din România au două posibilități:

Schimbarea ROBOR CU IRCC – cum se face?

Schimbarea ROBOR cu IRCC se poate face prin două acțiuni pe care clientul are dreptul și libertatea de a le alege.

  • Prin cerere scrisă la banca la care clientul are creditul cu dobânda variabilă raportată la ROBOR.

Primul dezavantaj în acest caz este acela că banca poate să refuze cererea clientului de a-și schimba dobânda, din variabilă pe ROBOR în variabilă pe IRCC. Însă dacă banca acceptă cererea clientului, se semnează un act adițional la contractul de credit, iar dobânda variabilă va fi formată din marja fixă a băncii + IRCC 3M (calculat la fiecare 3 luni). Astfel, rata actuală a clientului poate să scadă destul de mult, însă doar temporar deoarece și IRCC este în plină creștere.

Al doilea dezavantaj în acest caz este faptul că dobânda rămâne variabilă, iar valoarea ratei clientului se schimbă la fiecare 3 luni, în funcție de evoluția IRCC. În prezent IRCC are o valoare de 1.86%, însă de la 1 iulie IRCC se reactualizează și va avea o valoarea de 2.65%.

  • Prin refinanțarea creditului actual cu dobânda variabilă raportată la ROBOR în credit cu dobânda variabilă raportată la IRCC.

Refinanțarea unui credit este accesibilă oricărui client atât timp cât respectivul client dispune de venituri lunare care să-i permită rata refinanțării, are o vechime optimă la actualul angajator și în câmpul muncii, are un istoric bun de creditare și nu figurează cu restanțe active în Biroul de Credit.

Pot fi refinanțate atât creditele de nevoi personale, cât și creditele ipotecare și creditele Prima Casă.

Pentru refinanțarea creditul Prima Casă, clientul trebuie să obțină de la Ministerul Finanțelor Publice acordul de refinanțare, precum și de la banca de la care a contractat creditul în trecut. Astfel, după ce clientul primește aceste două acorduri, conform legii și a normelor bancare, creditul Prima Casă poate fi refinanțat în credit ipotecar standard: cu dobânda variabilă raportată la IRCC sau cu dobândă FIXĂ, mult mai ieftină și mai avantajoasă acum.

Schimbarea ROBOR cu IRCC – cât de benefică este pentru debitor?

Exact cum este menționat mai sus, în prezent IRCC este mai mic decât ROBOR, însă de la 1 iulie IRCC se va reactualiza și va înregistra o creștere de aproximativ 42%. La începutul anului, IRCC avea o valoare de 1.17%, iar acum are o valoare de 1.86%, așadar a înregistrat o creștere de aproape 59%.

Dacă de la 1 iulie IRCC va avea valoarea de 2.65%, acest lucru semnifică faptul că de la începutul anului, IRCC a crescut cu 126%. După actualizarea de la 1 iulie, următoarea actualizare va avea loc pe 1 octombrie 2022, iar creșterea este foarte posibilă. La cum se prezintă situația, datele demonstrează că IRCC are un ritm de creștere mai accelerat decât ROBOR.

Având în vedere evoluția IRCC, trecerea de la ROBOR la IRCC este benefică doar pentru o scurtă perioadă de timp. Schimbarea ROBOR cu IRCC diminuează ratele la creditele bancare doar temporar, urmând ca în decurs de câteva luni să ajungă, probabil, la aceeași valoare pe care o au astăzi.

Cea mai bună soluție a momentului pentru diminuarea ratelor creditelor raportate la ROBOR

În prezent, cea mai bună soluție a momentului pentru diminuarea ratelor creditelor raportate la ROBOR este reprezentată de refinanțarea în credite cu dobândă FIXĂ. De exemplu, în prezent, rata unui credit Prima Casă cu dobânda variabilă formată din marja fixă a băncii de 2% + ROBOR + comision anual FNGCIMM poate să scadă cu până la 20% prin refinanțarea în credit ipotecar cu dobândă fixă.

Având în vedere că salariile a numeroși români nu au crescut în ton cu inflația și nici cu creșterea indicilor bancari, cu acești bani economisiți de la refinanțarea creditelor raportate la ROBOR în credite cu dobândă fixă, românii își pot achita facturile de energie electrică sau întreținerea la apartamente. În contextul actual, o asemenea economie de bani la rata unui credit înseamnă foarte mult pentru o familie cu venituri lunare medii.

Refinanțarea în credit cu dobândă fixă este cea mai bună soluție pe termen lung!

Acum, ratele creditelor ipotecare cu dobândă fixă sunt mai ieftine chiar și cu 20% decât ratele creditelor Prima Casă, iar în viitor pot să devină mai ieftine chiar și cu 30% dacă indicele ROBOR va crește în continuare, iar ofertele de credite ipotecare se mențin pe dobânzile din prezent.

Creditele ipotecare cu dobândă fixă pot fi contractate pe o perioadă de 5, 7, 8 10, 15 sau chiar 30 de ani. După perioada de dobândă fixă, dobânda devine variabilă până la sfârșitul perioadei de rambursare a creditului și va fi formată din marja fixă a băncii + IRCC. Pe perioada de dobândă fixă, piața bancară se va restabiliza și cel mai probababil se va intra pe o pantă descendentă a valorii IRCC.

Refinanțare Prima Casă în credit ipotecar cu dobândă FIXĂ – care sunt costurile clientului pentru acest demers?

Refinanțarea creditului Prima Casă în credit ipotecar cu dobânda fixă poate să NU presupună niciun cost pentru client. Acest lucru este posibil deoarece la momentul contractării creditului Prima Casă, românii au fost determinați să constituie un depozit de bani de aproximativ 1500 – 3000 lei, din care banca ar fi oprit eventualele rate restante. Majoritatea clienților au aceste depozite la Prima Casă intacte, iar odată cu refinanțarea, clientul își primește înapoi banii din depozitul constituit la Prima Casă.

Astfel, clientul achită costurile refinanțării în credit ipotecar cu dobândă fixă și, ulterior, după ce Prima Casă este refinanțată, acesta recuperează depozitul de la Prima Casă.

Costul refinanțării creditului Prima Casă în credit ipotecar cu dobândă FIXĂ poate fi ZERO.

Valentin Anghel, CEO & Founder al companiei de brokeraj bancar AVBS Credit, este de părere că o cerere întemeiată și argumentată corect la Ministerul Finanțelor Publice are ca rezultate primirea acordului autorității pentru refinanțarea creditului Prima Casă în credit ipotecar cu dobândă fixă. Atât clientul, cât și banca și Ministerul Finanțelor Publice au un scop comun: ca toate creditele contractate de debitori să fie achitate la termen. Așadar, sistemul bancar oferă pârghiile necesare pentru ca ratele creditelor raportate la ROBOR să fie diminuate și, astfel, să fie achitate la termen fără ca debitorii să întâmpine mari dificultăți la plata ratelor.

Toate măsurile de diminuare a ratelor creditelor trebuie implementate înainte ca debitorul să ajungă în imposibilitate de plată, înainte ca acesta să înregistreze întârzieri și restanțe active la achitarea ratelor. În caz contrar, refinanțarea devine imposibilă”, ne declară Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

AVBS Credit este o companie de brokeraj bancar din România, înființată în 2007, care intermediează GRATUIT pentru clienții persoane fizice sau juridice toate tipurile de credite, prin intermediul brokerilor de credite. Specialiștii în creditare AVBS se află în puncte de lucru din peste 20 de orașe din România.

Sursa foto: AVBS.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri