Anul 2018 se incheie cu un deficit bugetar oficial de 2,88% din PIB, chiar mai redus decat cel anuntat inca de la finalul lunii decembrie de consilierul premierului, Darius Valcov, respectiv 2,92% din PIB. Asta inseamna ca, in luna decembrie, luna caracterizata in general de cheltuielil masive, deficitul bugetar a fost limitat la 1,3 miliarde de lei, dupa ce in precedentele doua luni acesta a fost de aproximativ 5 miliarde de lei pe luna.

“Executia bugetului general consolidat, pe baza datelor operative de executie, pe anul 2018 s-a incheiat cu un deficit de 27,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub tinta anuala stabilita de 2,97% din PIB”, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 295,1 miliarde de lei in 2018, reprezentand 31,1% din PIB, comparativ cu 29,4% din PIB in 2017. In aceeasi perioada, cheltuielile s-au ridicat la 322,4 miliarde de lei.

Procentual, veniturile au fost cu 17,2% mai mari, in termeni nominali, fata de anul trecut, iar cheltuielile cu 16,8%.

Cele mai mari cresteri de venituri, la contributii sociale si dividende

In cazul veniturilor, s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la contributiile de asigurari (+36,8%), datorita mutarii contributiilor de la angajator la angajat de la 1 ianuarie 2018 si a salariului minim brut pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei de la aceeasi data.

Retail jobs

“Incepand cu luna mai, se constata o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, astfel, acestea au crescut cu 11,3% fata de realizarile anului 2017, ajungand la o valoare de 59,6 miliarde lei pe intreg anul 2018. Veniturile din accize au fost in suma de 28,5 miliarde lei (3% din PIB) cu 7,2% mai mari comparativ cu anul precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 2% fata de 2017, iar incasarile din veniturile nefiscale au crescut cu 24%, influentate pozitiv de incasarile din dividende”, se precizeaza in document.

La capitolul chletuieli, salariile si pensiile au constituit grosul in 2018, in timp ce investitiile

“Cheltuielile de personal sunt cu 23,7% mai mari fata de anul 2017 (la peste 86 de miliarde de lei), cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice”, se mentioneaza in documentul MFP.

Citeste si:
Deficitul bugetar a urcat la 1,2% din PIB după primul trimestru din...
Deficitul bugetar a urcat la...

In plus, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 9,8% fata anul precedent. Subventiile sunt mai mari cu 7,6% fata de anul 2017, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,7%, iar dobanzile sunt cu 27,8% mai mari fata de 2017, reprezentand 1,4% din PIB, intrucat in luna octombrie 2018 s-a inregistrat un varf de plata al dobanzilor, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Asistenta sociala inghite aproape o treime din cheltuielile totale

“Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,5% (depasind 100 de miliarde de lei), fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand la 1100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie”, mentioneaza MFP.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor: rectificarea bugetară va fi gata săptămâna...
Ministerul Finanțelor: Vom...

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de doar 34,2 miliarde lei, cu 27,9% mai mari fata de anul 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri