Sacrificare investitiilor pentru incadrarea in limita de deficit bugetar devine traditie in Romania. Dupa primele noua luni din 2018, autoritatile “raporteaza” o crestere a cheltuielilor de investitii cu peste 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In realitate, insa, fata de investitiile planificate in bugetul pe acest an, gradul de realizare este sub 40%, atrage atentia AmCham Romania

“Reducerea cheltuielilor planificate pentru investitii ramane un mecanism de control al deficitului bugetar. Cele mai utilizate mecanisme de control al deficitului bugetar sunt reducerile cheltuielilor planificate inclusiv de la capitolele de investitii, in ciuda impactului negativ pe care restrangerea acestor tipuri de alocari le are asupra cresterii economice reale si potentiale”, se subliniaza intr-un comunicat al organizatiei.

Reprezentantii AmCham sustin, pe baza analizei cheltuielilor de investitii pe primele 9 luni ale anului 2018, ca acestea, desi au fost mai mari cu 25,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut (15,2 miliarde lei), prin raportare la investitiile planificate pentru acest an, de 38,5 miliarde de lei (4,2% din PIB), gradul de realizare, la momentul primelor 9 luni, a fost de numai 39,5% (1,6% din PIB).

“O crestere economica sustenabila pe termen lung nu poate fi realizata fara un angajament real pentru investitii si pentru reforme structurale care sa sporeasca impactul investitiilor in economie si in societate in ansamblu, prin consolidarea capacitatii institutiilor publice si cresterea calitatii cheltuielilor publice”, se mai arata in comunicatul citat.

Taiem de la investitii, depasim la cheltuieli sociale

Asadar, analiza executiei bugetare aferente primelor 9 luni ale anului 2018 arata ca realizarea planului de investitii nu este o prioritate nici anul acesta, concluzioneaza reprezentantii investitorilor.

In schimb, in cazul cheltuielilor sociale, acestea au fost majorate consistent fata de anul trecut si, cu toate acestea, se inregistreaza si depasiri. In primele noua luni ale anului 2018, cresterea cheltuielilor cu personalul este in linie cu sumele bugetate, atingand 12,8 miliarde de lei, insa cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala a depasit deja 8,5 miliarde de lei. De asemenea, s-a inregistrat o depasire cu aproape 2,1 miliarde de lei a cheltuielilor cu bunuri si servicii, raportat la cresterea asteptata pentru intreg anul 2018.

Totodata, cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice au crescut si ele pe fondul contractarii de noi imprumuturi dar si a contextului de crestere a ratelor de dobanda de pe pietele financiare. Iar contextul este favorabil unor noi cresteri ale costurilor de finanatare.

Un efect pozitiv asupra deficitului bugetar l-a avut cresterea cu 3,2 miliarde lei a veniturilor nefiscale in primele 9 luni din 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, de la o proiectie de crestere de 1,7 miliarde lei fata de 2017.

Sacrificarea investitiilor s-ar putea sa nu fie suficienta

De ce este necesara, din nou, taierea investitiilor pentru incadrarea deficitului bugetar in limita admisa? Din cauza diferentei dintre veniturile bugetare proiectate prea optimist si cheltuielile mai mari asumate pentru salarii si asistenta sociala.

Chiar si asa, insa, incadrarea in deficitul de 3% din PIB ramane incerta. La 9 luni, deficitul bugetar a ajuns la 16,8 miliarde lei (1,77% din PIB), de doua ori mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada din 2017.

“Faptul ca si in aceste conditii anul 2017 s-a incheiat cu un deficit de 2,88%, foarte apropiat de nivelul maxim de 3% din PIB prevazut de Tratatul de la Maastricht, confirma ingrijorarile cu privire la riscurile de incadrare in tinta de deficit bugetar in 2018”, se precizeaza in comunicat.

Starea de negare persista

“Intr-o perioada de expansiune economica in care Romania se confrunta si cu un exces al cererii care nu poate fi acoperit de oferta interna precum si de un deficit al fortei de munca disponibile, creste pericolul accelerarii inflatiei. Intr-un astfel de context, lipsa unei consolidari fiscale in fazele favorabile ale ciclului economic limiteaza marja de manevra pentru politicile de stimulare a economiei pe care guvernul le-ar putea intreprinde. In acest caz, o restructurare a cheltuielilor publice, inclusiv a celor sociale si a investitiilor, devine iminenta”, mai spun oficialii AmCham Romania.

Cu privire la la planurile bugetare ale autoritatilor pentru anul urmator, investitorii se declara sceptici.

“AmCham Romania considera optimiste tintele de crestere economica de 5,7% (termeni reali) si o rata a inflatiei de 2,8 %, considerabil diferite fata de estimarile Comisiei Europene – 4,1% crestere economica si 3,4 % inflatie medie anuala”, se subliniaza in documentul citat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri