Solutiile dezvoltate de catre companiile FinTech ce zduguie din temelii sistemul financiar traditional atrag din ce in ce mai multe fonduri de la an la an, fie ca vorbim de jucatori din China, Statele Unite ale Americii sau Europa.

Fondurile de investitii au pompat 39,6 miliarde de dolari in industria FinTech la nivelul anului 2018, cu 120% mai mult fata de anul anterior. Dintr-un total de 1.707 runde de finantare, cu 15% mai multe fata de 2017, 52 de runde s-au bucurat de sume ce au depasit 100 de milioane de dolari, conform unui raport lansat de CB Insights

FinTech investitii fonduri cu capital de risc

sursa foto: raport CB Insights

Dupa cum se poate observa si in graficul de mai sus, fondurile investite in industria FinTech au crescut de aproximativ 5 ori din 2014 pana in 2018, de la 8,34 miliarde de dolari la 39,57 de miliarde de dolari, in timp ce numarul tranzactiilor a crescut de la 885 la 1.707.

35% dintre fondurile atrase de industria FinTech in 2018 au ajuns la FinTech-ul lui Jack MA

Ant Financial, compania FinTech parte a grupului Alibaba fondat de catre Jack Ma, este liderul incontestabil al jucatorilor din industrie in ceea ce priveste fondurile atrase in 2018, dupa ce a obtinut 14 miliarde de dolari in trimestrul 2, suma ce reprezinta 35% din totalul fondurilor atrase la nivel global.

Fintech

sursa foto: raport CB Insights

Clubul "unicornilor" a ajuns la 39 de membri: care sunt reprezentantii Europei

Numarul unicornilor din industria FinTech (startup-uri a caror evaluare a depasit 1 miliard de dolari) a ajuns la 39 in anul 2018, cu 16 mai multi decat in 2017. Reprezentantii Europei in acest top sunt:

  • N26, cu sediul in Germania si evaluat la 2,7 miliarde de dolari (ultima runda de finantare a fost incheiata in luna ianuarie a anului 2019)
  • Klarna, cu sediul in Suedia, evaluat la aproximativ 2,5 miliarde de dolari.
  • Revolut, cu sediul in Regatul Unit al Marii Britanii, evaluat la 1,7 miliarde de dolari.
  • Monzo, cu sediul in Regatul Unit al Marii Britanii, evaluat la 1,27 miliarde de dolari.
  • TransferWise, cu sediul in Regatul Unit al Marii Britanii, evaluat la 1,68 miliarde de dolari.

De asemenea, in topul realizat de catre CB Insights apare si startup-ul UiPath, fondat in anul 2005 de catre antreprenorii romani Daniel Dines si Marius Tirca, care a fost evaluat la 3 miliarde de dolari in urma unei runde de finantare serie C in valoare de 225 de milioane de dolari primita in luna septembrie a anului 2018. Acesta figureaza cu sediul in Statele Unite ale Americii.

FinTech

sursa foto: raport CB Insights

Numarul rundelor de finantare care au atras peste 100 de milioane de dolari a ajuns in 2018 la 52, fiind desfasurate de catre companii FinTech cu sediul situat in urmatoarele zone:

  • America de Nord (25)
  • Asia (18)
  • Europa (7)
  • America de Sud (1)
  • Australia (1)

In ceea ce priveste numarul investitorilor, acesta a ajuns in 2018 la 2.745, cu 418 mai multi decat in anul anterior. 33% dintre acestia fiind investitori corporativi.

Sursa foto: By SL Chen / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri