Coincidenta? ANAF pleaca la vanatoare de case de marcat pe 15 martie, data in care va avea loc protestul “Romania vrea autostrazi” pentru care si-au exprimat sustinerea foarte multi antreprenori. Dincolo de acest aspect, de ce este actiunea ANAF contestata de mediul de afaceri?

Pentru ca firmele sunt, din nou, obligate sa ia o masura (dotarea cu case de marcat elctronice) costisitoare (pentru firmele mici pretul este dificil de suportat), greu de implementat (sunt liste de asteptare atat la cumpararea cat si la inregistrarea la Fisc a acestor aparate) si, mai ales, INUTILA, pentru ca ANAF nu are capacitate informatica de a prelua si analiza datele furnizate de aceste case de marcat, informatizare institutiei fiind abandonata de ani buni.

In aceste conditii, cum se justifica presiunea supra firmelor?

"Vrem sa facem o adresa catre ANAF pentru a intreba cum sunt folosite datele raportate de catre intreprinzatorii care deja au case de marcat omologate. Pentru ca de prea multe ori transferam responsabilitatea pe umerii intreprinzatorilor, dar la ce folosesc aceste lucruri?", a declarat luni Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.

El a amintit ca serverele ANAF au mari probleme, iar saptamana trecuta aproape ca nu au functionat deloc.

"Aceste case de marcat, in acest moment, sunt complet inutile, daca nu sunt legate la un server, iar datele nu sunt folosite in mod calitativ, pentru a creste colectarea si a elimina activitatile la negru. Costurile sunt prea mari si termenele prea scurte, iar intreprinzatorii nu se pot conforma acestor cerinte atat de repede", a adaugat presedintele Consiliului pentru IMM-uri.

Declaratia Unica 2019: Cum se...
Citeste si: Declaratia Unica 2019: Ce au de facut investitorii de pe bursa

Amnistie fiscala, pentru cine?

El s-a referit si la intentia autoritatilor, repusa pe tapet recent de ministrul Finantelor Publice, de a aproba o amnistie fiscala. Despre ce amnistie este vorba? Nu se stie, pentru ca, in prezent, nimeni din mediul antreprenorial nu cere o astfel de masura,

"Totodata, sunt convins ca OUG 114 va fi modificata. Chiar daca nu isi vor asuma responsabilitatea si vor spune o poveste cu privire la motivele pentru care vor da inapoi, cu siguranta aceasta ordonanta va fi modificata in favoarea mediului de afaceri", a mai spus Jianu.

ANAF a anuntat sambata ca inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala vor desfasura, incepand din 15 martie, actiuni de control tematic privind respectarea de catre operatorii economici a obligatiei de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Actiunea de verificare este determinata de faptul ca cererea de achizitionare de aparate de marcat cu jurnal electronic a inregistrat un declin accentuat in perioada decembrie-februarie, iar vanzarile s-au diminuat drastic.

Curtea de Conturi: Lipsuri de...
Citeste si: Curtea de Conturi a gasit o lipsa de peste 11 milioane de lei la ANAF


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Termenul de aplicare a OUG 114 pentru Pilonul II ar putea fi prorogat