Termenul de aplicare prevederilor OUG 114 referitoare la Pilonul II de pensii ar putea fi prorogat “pe termen foarte scurt”, a declarat vineri Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta a avut joi o intalnire cu administratorii de fonduri de pensii, de la care asteapta un raspun cu privire la aspectele discutate.

"In ceea ce priveste fondurile de pensii, am avut ieri o discutie cu administratorii fondurilor de pensii si a ramas ca trimit azi o scrisoare catre noi ca raspuns la ceea ce am discutat. In cazul in care ceea ce s-a discutat este convenit, atunci clar va fi in ordonanta. Trebuie sa luam o decizie pana la final de martie, pentru ca altfel efectul se produce si atunci sigur va fi o modificare legata de Pilonul II de pensii in aceasta ordonanta, dar in sensul poate de a intinde termenul de aplicabilitate a OUG 114, o prorogare pe termen foarte scurt, pentru a fi mai mult timp pentru discutii de ordin tehnic", a aratat Teodorovici, citat de Agerpres.ro.

Ministrul a fost intrebat daca aceia care administreaza fonduri private ar putea veni cu un aport mai mic la cresterea capitalului social daca investesc in proiectele statului.

"Ei au fost interesati de acest aspect si au trimis cateva documente. Ar fi dispusi sa investeasca in orice proiect pe care statul il lanseaza, de la infrastructura de transport, spitaliceasca, orice este de interes si sigur pentru aceste fonduri de investitii. Proiectele statului sunt cu siguranta proiecte sigure, care sa aduca si profit", a sustinut seful Finantelor.

Ce prevederi lovesc cel mai tare Pilonul II

Potrivit OUG 114. administratorii din Pilonul II sunt obligati sa isi majoreze semnificativ capitalul social, jumatate pana la 30 iunie 2019 si restul pana la finalul acestui an.

PSD a decis: Pensiile...
Citeste si: PSD a decis: Pensiile speciale pentru primari, introduse prin OUG!

In plus, din aceasta luna, participantii la Pilonul II pot opta pentru sistarea contributiilor si directionarea acestora catre pilonul de stat, daca au contribuit cel putin 5 ani in acest sistem.

Totodata, angajatii din constructii sunt scutiti, pe o perioada de 10 ani, de contributia la Pilonul II. In acest fel, fondurile din sistem risca sa piarda un numar semnificativ de contributori.

Pe langa toate acestea, comisionul pe care au voie sa il perceapa a fost diminuat drastic, astfel ca veniturile lor vor scadea simtitor daca OUG 114 ramane in forma actuala,

Amendament admis in Senat:...
Citeste si: Noul ROBOR s-ar putea aplica si creditelor in derulare


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Eugen Teodorovici: amnistia fiscala este pentru companiile de stat