Wall-Street.ro a lansat prima harta a fintech-urilor romanesti, in cadrul evenimentului Future Banking FinTech Edition. Raportul contine profilurile a peste 40 de business-uri din aceasta industrie cu sediul in Romania sau cu fondatori romani.

Industria FinTech se bucura de o atentie din ce in ce mai mare la nivel global, atragand investitii in prima jumatate a acestui an de peste 15 miliarde de dolari, lucru care ne-a motivat sa aducem in fata investitorilor straini si ecosistemul romanesc.

Peisajul de la noi poate fi considerat ca fiind unul “tanar”, insa cu jucatori care si-au facut deja intrarea si pe alte piete atat din Europa cat si din afara ei si care au inceput sa atraga investitii atat de la fondurile regionale cat si de la cele care actioneaza la nivel global.

Aceste business-uri din industria FinTech abordeaza industria financiara traditionala dintr-o perspectiva noua, cea a solutiilor dezvoltate pe baza ultimelor tehnologii. Unele dintre ele sunt competitori directi ai bancilor, in timp ce altele sunt partenerii care imping si accelereaza procesul de digitalizare al acestora.

Am impartit FinTech-urile romanesti in mai multe categorii, respectiv:

  • Lending & Crowdfunding
  • Personal Finance
  • Payment & Wallets
  • Financial Infrastructure
  • Investments & Wealth Management
  • Insurtech
  • Enablers

Majoritatea FinTech-urilor din harta au sediul in Bucuresti (23), pe locul doi fiind Cluj cu 6 business-uri, Iasi, Oradea, Timisoara, Ploiesti si Alba Iulia cu cate 1. De asemenea, sunt antreprenori romani care au lansat startup-uri FinTech si dincolo de granitele tarii, fiind identificate 3 in Statele Unite ale Americii, 2 in Regatul Unit al Marii Britanii si cate unul in Moldova, Luxemburg si Gibraltar.

Din totalul startup-urilor FinTech prezente in harta, 10 sunt in stadiul de dezvoltare pre-seed, 16 in stadiul seed, 14 in stadiul Growth si 2 in in categoria Scale-up. Aceste stadii de dezvoltare sunt stabilite in functie de fondurile primite de la investitori si extinderea pe alte piete.

Pentru mai multe detalii, puteti descarca raportul integral de AICI.

Harta a fost lansata in cadrul evenimentului Future Banking FinTech Edition, organizat de wall-street.ro si sustinut de:

  • FinTech Evanghelist - Mastercard Romania
  • FinTech Enablers - George inovatie BCR, European Fund For Southeast Europe si Banca Transilvania
  • FinTech Enthusiasis - Smart Fintech powered by ITSmartSystems, Ebury si Filip & Company
  • Supported By - IHC, FINQware si FinTech Camp
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri