Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, consideră că o reducere a taxelor și a impozitelor nu ar fi o idee bună, având în vedere situația economică a României, ci ar trebui să ne concentrăm pe mărirea veniturilor fiscale.

Acesta salută decizia lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, de a ieși public și a vorbi despre presiunile mari din partea mediului de afaceri, punctând faptul că politica economică se face pentru România și nu pentru o firmă sau alta.

“Se discută despre noi reduceri de taxe si impozite. Și acum sunt inițiative. Să reducem iar taxa clawback. Lăsați-mă domnule cu ce vrea industria farma. Noi ne ocupăm de finanțele publice ale României, nu de ce vrea industria farma. Îmi pare bine că Bogdan Chirițoiu a spus public că sunt presiuni mari din partea mediului de afaceri și chiar șantaje. Dar, chiar ne temem? Politica economică se face pentru România și nu pentru o firmă sau alta, că e multinațională sau locală. Nu contează”, a precizat Daniel Dăianu.

Retail jobs

Acesta a adăugat că fără un mediu de afaceri sănătos, fără cetățeni care să câștige bine, economia nu funcționează, iar o creștere a veniturilor fiscale cu 2-3 procente din PIB ne-ar permite să finanțăm mai bine sectoare precum educația, sănătatea sau infrastructura. Conform Ministerului de Finanțe, veniturile fiscale în 2019 au fost de 27% din PIB (produsul intern brut)

”Fără transparență, fără venituri fiscale mai mari, nu este în regulă. Teza că nu pot fi crescute veniturile fiscale este incorectă, s-a reușit în Bulgaria și Polonia. Dar ce, România este blestemată? Că există și această teza și are două componente: una că nu e bine să luăm, să creștem veniturile fiscale, pentru că luăm de la cetățeni, de la economia privată. Păi statul nu trebuie să furnizeze bunuri publice? Sectorul privat construiește singur autostrăzi? Putem să privatizăm în totalitate sănătatea și educația? Acestea sunt nebunii”, a adăugat reprezentantul Consiliului Fiscal.

Citeste si:
Dăianu: Salariul minim trebuie să crească, altfel românii pleacă
Dăianu: Salariul minim...

Anul 2020 este un moment cheie. Sper ca ministrul Florin Cîțu să poată lua măsura corectă

Reprezentantul Consiliului Fiscal este de părere că deciziile pe care ar urma să le ia ministrul Finanțelor Florin Cîțu în acest an, fac din 2020 să fie un moment cheie pentru economia României, aducând în discuție majorarea punctului de pensie prevăzută pentru acest an.

”Anul 2020 este un moment cheie. Eu sper să se ia decizia înțeleaptă și îi doresc ministrului Florin Cîțu să poată să ia măsura corectă, având sprijin politic. Altfel, ne afundăm. Asta trebuie să le fie explicat oamenilor, că nu este vorba de a lua, de a intra într-un regim de austeritate. Este vorba de a da mai puțin pentru a lua, după nu mult timp, din buzunarele oamenilor sub o formă sau alta. Se poate ajunge la creșteri de taxe și impozite dacă nu avem altă soluție. Aplicarea legii să se facă în funcție de spațiul fiscal”, explică Dăianu.

Citeste si:
Proiect: Instituțiile publice, obligate să accepte plata online a...
Proiect: Instituțiile...

Acesta readuce în discuție opinia emisă de către Consiliul Fiscal la începutul acestui an, conform căreia chiar și fără creșterea punctului de pensie, deficitul bugetar ar ajunge la 3,8%-4,1%, iar pensiile ar crește totuși cu 8% medie anuală în 2020, ca urmare a măririi cu 15% în septembrie 2019. Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri