Criza generată de epidemia de COVID-19 a pus business-ul City Grill în pielea turistului aflat pe plaja din Phuket când a venit tsunamiul devastator, în contextul în care veniturile din activitatea operațională a operatorului de restaurante s-au prăbușit spre zero într-o singură zi, iar lipsa de cash-flow a forțat orientarea companiei exclusiv către zona de livrări la domiciliu pentru a supraviețui, a declarat Daniel Mischie, CEO-ul City Grill, într-un interviu acordat wall-street.ro, la care a participat, de asemenea, Victor Sraer, CEO Otto Broker.

"Nu vedeam nici măcar orizontul. Imediat ne-am repliat însă și am făcut o echipă de vânzări din membrii echipei City Grill, cu mașinile noastre. Dar, transformările pe care le-am făcut nu au fost doar operaționale, ci și non-operaționale. Cele din urmă, au avut drept obiectiv diagnosticarea contractelor care erau în vigoare și restabilirea pe noi linii din punct de vedere al condtiilor și la termenelor de plată", a declarat Daniel Mischie (foto sus).

El a adăugat că o parte importantă a industriei HORECA lucra pe creditul furnizor, iar, în general, antreprenori din domeniu rostogoleau o parte din aceste credite venite de la furnizor. Însă, odată cu acest blocaj, din 15 martie, furnizorii s-au văzut în imposibilitatea de a recupera o parte din aceste datorii de la operatorii de resturante.

Cred că în următoarea perioadă va fi foarte important pentru toți furnizorii noștri să dispună de o asigurare de credit comercial, care te protejează în situația în care nu îți mai poți încasa facturile.

Daniel Mischie

Otto Broker: Unele riscuri se tratează cu inteligență, altele cu asigurări

"Riscurile vin în tot soiul de forme. Unele se tratează cu inteligență, altele cu asigurări. Important este să îți păstrezi mentalitatea de antreprenor și să nu intri în logica de precauție excesivă sau mai precis să nu te apuce frica. Dar, pe lângă riscul de neîncasare a facturilor de la clienți, multe dintre riscurile cu o creștere accelerată în această perioadă, odată cu trecerea forțată la digitalizare, sunt cele cibernetice. Antreprenorii vor înțelege mult mai repede că acestea sunt vulnerabilități pe care trebuie să le ia în seamă", a spus și Victor Sraer (foto).

Citește și: Chirițoiu: Statul, să vină cu măsuri speciale pentru HoReCa

În opinia sa, un exemplu în acest sens este chiar City Grill, unul dintre clienții Otto Broker, care a reușit să se adapteze situație de criză și să înțeleagă în ce direcție se duce business-ul, care sunt prioritățile: sănătatea angajaților și evaluarea riscurilor, odată cu transformarea modelului de business.

"În decurs de două săptămâni, practic am resetat termene de plată, am rescris unele acoperiri și am adaptat niște limite din polițele de asigurare curente pentru clienții noștri care se loveau de probleme de cash-flow, inclusiv City Grill. Dar, dincolo de stins focul, ne-am gândit și în perspectivă. Am creat pe site-ul nostru la jumătatea lunii martie un calculator de asigurări de credit comercial și am lansat, de asemenea, un call-center, unde poți să suni și să întrebi orice legat de asigurări", a mai declarat Victor Sraer.

"Noi, în calitate de manageri de companii și antreprenori, ne uităm la 99% la noi în curte și ce putem face cu resursele noastre și doar 1% către stat, în contextul în care așteptările noastre sunt limitate cu privire la susținerea acestuia, în special după conferința recentă de presă a premierului care a spus că industria HORECA nu contează atât de mult în PIB-ul româniei", a mai afirmat Daniel Mischie.

El concluzionat că cel mai important ar fi ca statul să dea drumul la investiții să genereze fluxuri financiare.

Am fost surprins de declarația lui Ludovic Orban, dar sper că a fost doar o exprimare nefericită. Industria restaurantelor a fost prima închisă din cauza epidemiei de COVID-19 la nivel național și ne simțim puțin strâmtorați că suntem lăsați acum la urmă.

Daniel Mischie

Citeste si: Soluția pentru retailerii presați să plătească chirii în mall-uri

Vizionează integral interviul realizat online:

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri