Nouă Casă, inițiat de Guvernul Orban și care va continua spiritul programului pentru achiziția de locuințe Prima Casă, ar putea să devină funcțional de la jumătatea lunii următoare. Dar, dacă finanţarea bancară maximă acordată pentru achiziţia unei locuinţe noi în cadrul programului "Noua Casă" va fi 119.000 de euro şi va acoperi maximum 85% din preţul de achiziţie a locuinţei, în același timp, și veniturile solicitantului vor trebui să fie pe măsură.

Cea mai importantă diferență față de Prima Casă este că prin programul "Noua Casă" se vor acorda două categorii de credite pentru locuințe noi, iar modificările aduse de noul program, se referă, în principal, la plafonul creditelor, ce pot fi accesate de către beneficiari, după cum urmează:

  • credite de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% și se acordă o garanție în nume și cont stat în valoare de 60%;
  • credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5 % și o garanție în nume și cont stat de 50%.

Ca urmare, avansul de 15% și garanția în nume și cont stat de 60% se aplică doar locuințelor noi ce depășesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro inclusiv, potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Să presupunem că o persoană dorește să cumpere un apartament nou în valoare de chiar 140.000 euro (circa 676.865 de lei, la cursul BNR din 30 iulie 2020), indiferent de numărul de camere. Pentru a realiza acest lucru și pentru a obține finanțarea bancară, conform noilor prevederi Noua Casă, trebuie să dispună de un avans de 15%, adică 21.000 de euro. Rezultă că finanțarea acordată de instituția de credit va fi în valoare de maximum 119.000 euro, echivalent în lei (circa 575.335 de lei).

Dacă finanțarea va fi pe 30 de ani, la o dobânda de 4,41% similară cu cea din prezent de la Prima Casă (IRCC la zi de 2,41 + 2,00 pp), atunci, conform calculelor wall-street.ro, rata lunară de plată s-ar ridica la 2.884,45 de lei.

Din cadrul acestui calcul am exclus alte comisioane, însă potrivit unei analize a Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România (ADIRU), prin compararea programului Nouă Casă propus, cu un credit ipotecar, rezultă un DAE de circa 4,73% la Noua Casă și un DAE de circa 5,04% la creditul ipotecar.

Ce salariu net îți trebuie pentru a cumpăra o locuință prin Noua Casă

Cum gradul de îndatorare trebuie să fie de maximum 45% pentru prima locuință, la o rată lunară de 2.884,45 de lei, rezultă că o persoană interesată de o finanțare ipotecară prin programul Noua Casă ar trebui să dispună de un venit net lunar de cel puțin 6.500 de lei (bineînțeles, debitorul trebuie să nu ai aibă și alte obligații de plată nestinse în evidență ANAF).

Cum salariul mediu net pe economie la finele lunii mai din acest an a fost de doar 3.179 de lei, înseamnă că noile prevederi din programul Noua Casă se adresează doar persoanelor cu venituri foarte mari.

Un articol Wall-Street.ro de anul trecut arată că sunt însă multe domenii din economie unde salariile angajaților urcă la o medie de peste 5.000 de lei.

Astfel, nu mai este o necunoscută că cele mai mari salarii din țara noastră le încasează angajații din domeniul IT, acest sector având un câștig mediu de 7.118 lei (1.500 de euro).

La distanță mai mare, dar cu salarii tot peste medie sunt muncitorii din domeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale, iar câștigurile acestora lunare se ridică la o medie de 5.655 de lei. Ultimul loc pe podium este adjudecat de sectorul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, unde salariul mediu este de 5.637 de lei.

Salarii bune încasează și angajații din domeniile transporturilor aeriene (5.511 lei), asigurări (5.331 lei) și intermedieri financiare (5.038 lei).

Sursa foto: Tero Vesalainen / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri