OTP Bank începe creditarea pe programul Noua Casă: ce ofertă au

OTP Bank România începe activitatea de creditare pentru programul național Noua Casă, în urma semnării protocolului de colaborare cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

OTP Bank va acorda credite pentru achiziția de locuințe oferind dobândă variabilă de 2% + IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor), fără comision de analiză sau de administrare pentru dosarele de credit. Programul Noua Casă implică însă un comision de gestiune pentru garanția acordată de stat, în valoare de 0,40% în prezent și care este plătit de client proporțional cu procentul de garantare de care beneficiază.

„Ca bancă universală avem responsabilitatea de a pune la dispoziția clienților noștri o ofertă completă de produse și servicii bancare, iar programul Noua Casă este unul esențial. Într-un context economic încă sensibil, în parteneriat cu FNGCIMM, vom susține prin acest program și achiziția de noi locuințe și ne bucură faptul că putem să oferim în continuare condiții optime de creditare”, a declarat Roxana Hidan, Director General Adjunct, Coordonator al Diviziei Retail în cadrul OTP Bank România.

Conform celor mai recente modificări aduse acestui program, avansul minim pentru Noua Casă este stabilit în funcție de valoarea imobilului și categoria în care se încadrează locuința. Astfel, avansul este de minimum 5% din prețul de achiziție pentru toate categoriile de locuințe în cazul în care valoarea imobilului este de maximum 70.000 de euro (echivalent în lei). În acest caz, suma maximă a creditului acordat de bancă este de 66.500 de euro (echivalent în lei), iar garanția statului este de 50%.

În același timp, pentru imobile noi sau consolidate, dacă valoarea imobilului este cuprinsă între 70.001 euro și maximum 140.000 de euro (echivalent in lei), avansul va fi de minimum 15% din prețul de achizitie. În acest caz, suma creditului este cuprinsă între minimum 59.501 de euro și maximum 119.000 de euro (echivalent în lei), iar garanția statului este de 60%.

Citeste si:
OTP Bank lansează LeZero: cont 100% online cu cashback
OTP Bank lansează LeZero:...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Exemplele de calcul ne arată că pentru un credit în valoare de 300.000 lei, pentru o perioadă de 30 de ani, clientul va avea:

 • Dobândă variabilă: 4.41% (marja de dobandă de 2% + IRCC 2,41%),
 • Comision de gestiune FNGCIMM: 0,40%, calculat din valoarea garanției,
 • Dobândă anuală efectivă (DAE): 4.50%,
 • Rata lunară:1.504 lei (metoda de rambursare prin rate + dobândă egale),
 • Costul total al creditului: 241.460 lei,
 • Valoarea totală plătită: 541.460 lei.

În schimb, pentru un credit Noua Casă în valoare de 500.000 lei, pe o perioadă de 30 ani, exemplul de calcul indică:

 • Dobândă variabilă: 4.41% (marja de dobanda de 2% + IRCC 2,41%),
 • Comision de gestiune FNGCIMM: 0,40%, calculat din valoarea garanției,
 • Dobândă anuală efectivă (DAE): 4.50%,
 • Rata lunară: 2.507 lei (metoda de rambursare prin rate + dobândă egale),
 • Costul total al creditului: 402.433 lei,
 • Valoarea totală plătită: 902.433 lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri