Pentru a avea succes în domeniul fintech, trebuie să știi la ce să spui ”NU!”, dar și să creezi instrumentele cu care oamenii să-și rezolve singuri problemele, a declarat Florin Ilie, deputy CEO al ING Bank România, în cadrul Galei Future Banking.

Ceea ce în mod obișnuit este considerat în România ca fiind un dezavantaj, o flexibilitate exagerată, dar și pragmantism, în industria fintech sunt virtuți majore.

”Companiile românești au succes pentru că au smerenia specifică culturii autohtone, de a nu-i pune omului soluția pe masă, ci de a-i da acestuia instrumentele necesare pentru a-și rezolva singur problemele. Este foarte bine să fii în România, ca fintech!”, a explicat Florin Ilie în cadrul evenimentului, care a premiat băncile și startup-urile fintech ce au dovedit reale progrese în sfera digitală.

Ce înseamnă strategie în serviciile financiare?

Privind strategia pe care o companie furnizoare de soluții fintech trebuie să o aibă, oficialul ING Bank a fost foarte clar: ”Strategie însemnă să știi la ce să spui NU!”.

Florin Ilie a amintit de momentele în care studia la Harvard și MIT, cu ingineri, finanțiști și alți experți de renume mondial, inclusiv cu Michael Porter, ”părintele” strategiei.

”Societatea ne îndeamnă să nu spunem NU la nimic, să nu fim inhibați, să fim totalmente liberi, dar atunci când te apuci de un business trebuie să faci ceea ce știi că trebuie să faci renunțând la ieșirile din decor. Te rătăcești total dacă spui ”Da!” la orice, îți pierzi busola! A fi strategic însemană să știi să renunți la anumite lucruri”, a mai spus managerul ING.

A treia și ultima sa recomandare este ca mereu să fie urmărit ceea ce face cineva, nu ceea ce spune, pentru că lumea este plină de impostură. El a marturisit și faptul că în timpul liber lucrează, la rândul său, la o aplicație.

Ideile inovatoare se pierd, de obicei, în zumzetul general al unei mari corporații, care merge bine, ca unsă, conform sistemului la care toată lumea vrea să ajungă la început, dar acesta vine în detrimentul flexibilității. În acest sens, Florin Ilie susține că ING a găsit o soluție de încurajare a ideilor.

”Oricine din bancă poate deveni antreprenor, iar ING devine partenerul persoanei sau companiei respective. Avem și un fond de vreo 300 de milioane de euro în care toată lumea se parteneriază cu idei venite din interior sau din exterior”, a concluzionat Ilie, spunând că un fost coleg are un fintech de sine stătător, cu care instituția financiară pe care o reprezintă este parteneră. Mai multe instituții financiare au o astfel de abordare, în opinia sa, tocmai pentru a nu pierde ideile inovatoare.

Gala Future Banking a fost realizată cu sprijinul partenerilor de la ING Bank România, MasterCard, Orange Money și Ariad Next.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri