Vara acestui an a venit cu o dispoziție ridicată pentru consum și cheltuielile de diferite feluri nu au întârziat să apară, potrivit economiștilor, pe fondul înfrânării acestei nevoi în perioada anterioară în care interdicțiile și temerile legate de situația financiară au fost mai importante în calculele românilor. În acest sens, băncile din România, care au raportat rezultate bune și foarte bune în general, la capătul mai multor valuri ale pandemiei, sunt pregătite să ofere bani celor interesați să-și ia un împrumut, iar ofertele din piață au diferențe semnificative pentru cei care vor să ”cumpere” cât mai ieftin un credit.

Datele colectate în ultimii ani au semnalat faptul că mulți dintre români aleg să își ia credite cu dobândă fixă pentru că le este teamă că ar putea ieși pe pierdere din cauza anumitor variații, pentru că într-adevăr dobânzile variabile țin de o serie de factori care pot să crească sau să scadă mărimea dobânzii, fără să fie însă o încercare de înșelăciune din partea bancherilor. Între acești factori sunt indicatori precum IRCC și ROBOR, pe care îi comunică periodic Banca Națională a României (BNR) și care variază în funcție ce se întâmplă în piața interbancară.

Citește și: Clasamentul băncilor în 2020. Creditorii au sfidat pandemia cu creșteri majore ale activelor

Cât te costă un credit de 30.000 de lei cu durata de cinci ani

Băncile oferă o varietate de tipuri de credite pentru cei care vor să își cumpere o mașină, să își înnoiască mobilierul, să își redecoreze locuința sau să își ofere un concediu într-o destinație mai deosebită decât în mod normal. În scenariul de calcul pe care l-am gândit, reprezentând un credit de 30.000 de lei (deci aproximativ 6.000 de euro) luat cu o dobândă fixă pe o perioadă de plată (rambursare) de 5 ani, rezultatele s-au dovedit a fi după cum urmează: Cea mai avantajoasă dobândă fixă pentru un credit, oferită de băncile care funcționează în România, este cea din oferta Garanti Bank, care vine cu o dobândă anuală fixă de 7,35%.

Citește și: Unde poți să-ți depui banii în siguranță. Lista băncilor garantate de statul român

Cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, vinde un credit, în condițiile menționate, cu o dobândă de 8,9%, însemnând peste un procent și jumătate mai scump decât împrumutul oferit de cel mai avantajos creditor din piață. În schimb, BCR și BRD oferă credite ceva mai ieftine, cu dobânzi anuale fixe de 7,99%, respectiv 7,9%.

Ce portiță oferă băncile din România pentru un împrumut mai ieftin

Una dintre condițiile pe care le pretind bancherii atunci când oferă o dobândă mai mică la un credit este ca veniturile (de regulă salariul) celui ce solicită un împrumut să fie încasate într-un cont al băncii de la care vrea să primească acest împrumut. Așa cum se poate observa în tabelul de mai jos, la majoritatea băncilor există variații consistente, de aproximativ un procent și chiar peste această valoare, între dobânda percepută persoanelor ale căror venituri sunt virate într-un cont al respectivului creditor față de dobânda pe care trebuie să o plătească cei care își încasează banii la o altă bancă decât cea de la care primesc împrumutul.

Citește și: Lista neagră a băncilor: Dacă lucrezi în aceste sectoare, băncile din România se vor uita de două ori la tine înainte să îți acorde un credit

Chiar și în cazul creditelor cu dobânzi fixe, în lista băncilor care oferă cele mai avantajoase dobânzi la împrumuturi găsești numeroase variații. De exemplu, Banca Transilvania, ING și UniCredit reduc dobânda cu 1% persoanelor care își încheie o asigurare de viață și șomaj. OTP Bank și Banca Românească, pe de altă parte, nu percep comision pentru analiza dosarului pentru clienții care își încasează salariul la ele, în schimb îi taxează cu 200 de lei pentru cei care solicită credit dar își încasează banii la alte bănci.

Poziție Bancă Dobânda (cu încasarea salariului la aceeași bancă) Dobânda (cu încasarea salariului la alte bănci) Costuri analiză dosar (lei)
1 Garanti Bank 7,35% 8,25% 200
2 *ProCredit Bank 7,5% - 0
3 BRD 7,9% 8,78% 200
4 Banca Românească 7,99% 8,40% 0/200
5 OTP Bank 7,99% 8,99% 0/200
6 BCR 7,99% 9,49% 0
7 Alpha Bank 8,50% 9% 240
8 Banca Transilvania 8,9% 9,9% 200
9 ING 8,95% 9,95% 200
10 CEC Bank 9,40% 10,40% 0
11 First Bank 10,49% 11,49% 200
12 Raiffeisen Bank 10,50% 12% 200
13 UniCredit 10,99% 11,99% 300
14 EximBank 13,45% 13,95% 0

Sursa datelor: Băncile, calculatoarele de credit

* În cazul ProCredit Bank, oferta dobânzii fixe de 7,5% este pentru un credit de până în 10.000 de lei, cu o durată de plată de 2 ani

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri