Sectorul public a cheltuit cu 9% mai mult din Produsul Intern Brut (PIB) al României decât veniturile sale, în timp ce sectorul privat a fost cel care a contribuit la economisirea câtorva procente, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).

„În anul 2020 deficitul bugetar a fost de aproape 9%, iar deficitul de cont curent a fost de aproape 5%. Într-o privire simplistă și foarte grosieră, în care împărțim România în două mari sectoare, public și privat, se poate observa că sectorul public a cheltuit cu 9% din PIB mai mult decât veniturile sale, iar sectorul privat a economisit 4% din PIB”, a scris Cristian Popa pe pagina sa de Facebook.

Finanțistul afirmă că deficitul extern a fost în întregime cauzat de sectorul public, ceea ce este o vulnerabilitate pentru încrederea de care România se bucură în ochii piețelor internaționale.

„Diferența de 5% este deficitul extern, care a fost în totalitate generat de către sectorul public/deficitul bugetar. Cele două deficite, luate împreună, reprezintă o vulnerabilitate la adresa economiei românești, pentru că o bună parte din ele este finanțată de către piețele internaționale. Iar piețele internaționale pot fi sentimentale cu momente în care sunt foarte îngăduitoare, dar și momente de risk-off, în care preferă să finanțeze doar acele țări ce prezintă riscuri reduse”, a mai scris Cristian Popa.

Guvernul României trebuie să-și reducă cheltuielile prin măsuri precum scăderea diferențelor dintre salariile sectorului public și cele private, pentru că aceste salarii sunt în continuare împovărătoare, chiar dacă diferența s-a redus de la peste 50% la 40% în ultimii ani, potrivit lui Adrian Codirlașu, Vicepreședintele CFA România.

Țara noastră se confruntă cu un deficit bugetar mare (6,7% în 2021) și urmează să aibă parte de presiuni din partea Comisiei Europene pentru a-și micșora acest deficit, avertizează economistul. Mai multe voci din spațiul public au reproșat actualului Guvern că se împrumută cu dobânzi vizibil mai mari decât s-a împrumutat în perioada anterioară de guvernare, ceea ce dăunează bugetului.

Chiar dacă s-a sesizat rivalitatea politică în această ecuație (perioada cât a condus Cîțu Finanțele, plecat prin moțiune de cenzură vs. perioada de după, în care de Finanțe se ocupă un ministru social-democrat), lucrurile se verifică și în cifre, însă unii economiști susțin că este un lucru natural ca împrumuturile să fie mai scumpe, întrucât inflația a crescut.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri