Sectorul public a cheltuit cu 9% mai mult din Produsul Intern Brut (PIB) al României decât veniturile sale, în timp ce sectorul privat a fost cel care a contribuit la economisirea câtorva procente, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).

„În anul 2020 deficitul bugetar a fost de aproape 9%, iar deficitul de cont curent a fost de aproape 5%. Într-o privire simplistă și foarte grosieră, în care împărțim România în două mari sectoare, public și privat, se poate observa că sectorul public a cheltuit cu 9% din PIB mai mult decât veniturile sale, iar sectorul privat a economisit 4% din PIB”, a scris Cristian Popa pe pagina sa de Facebook.

Finanțistul afirmă că deficitul extern a fost în întregime cauzat de sectorul public, ceea ce este o vulnerabilitate pentru încrederea de care România se bucură în ochii piețelor internaționale.

„Diferența de 5% este deficitul extern, care a fost în totalitate generat de către sectorul public/deficitul bugetar. Cele două deficite, luate împreună, reprezintă o vulnerabilitate la adresa economiei românești, pentru că o bună parte din ele este finanțată de către piețele internaționale. Iar piețele internaționale pot fi sentimentale cu momente în care sunt foarte îngăduitoare, dar și momente de risk-off, în care preferă să finanțeze doar acele țări ce prezintă riscuri reduse”, a mai scris Cristian Popa.

Guvernul României trebuie să-și reducă cheltuielile prin măsuri precum scăderea diferențelor dintre salariile sectorului public și cele private, pentru că aceste salarii sunt în continuare împovărătoare, chiar dacă diferența s-a redus de la peste 50% la 40% în ultimii ani, potrivit lui Adrian Codirlașu, Vicepreședintele CFA România.

Țara noastră se confruntă cu un deficit bugetar mare (6,7% în 2021) și urmează să aibă parte de presiuni din partea Comisiei Europene pentru a-și micșora acest deficit, avertizează economistul. Mai multe voci din spațiul public au reproșat actualului Guvern că se împrumută cu dobânzi vizibil mai mari decât s-a împrumutat în perioada anterioară de guvernare, ceea ce dăunează bugetului.

Chiar dacă s-a sesizat rivalitatea politică în această ecuație (perioada cât a condus Cîțu Finanțele, plecat prin moțiune de cenzură vs. perioada de după, în care de Finanțe se ocupă un ministru social-democrat), lucrurile se verifică și în cifre, însă unii economiști susțin că este un lucru natural ca împrumuturile să fie mai scumpe, întrucât inflația a crescut.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri