Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,59% pe an, de la 6,60% pe an, conform datelor BNR.

O valoare mai scăzută a indicelui fost înregistrată în urmă cu 11 luni, pe 04 iulie 2022, atunci când a avut o valoare de 6,55%, conform arhivei ROBOR.

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.

Indicele IRCC, în funcție de care se calculează ratele la creditele cu dobândă variabilă în lei, s-a majorat la nivelul de 5,98% pe an, de la nivelul precedent de 5,71%. În contextul în care ROBOR la 3 luni a urmat o curbă descendentă în ultima perioadă, existând probabilitatea ca acesta să coboare sub nivelul IRCC, românii caută soluții pentru o dobândă mai mică.

Isărescu a dat de înțeles că ratele nu vor mai crește

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7 % pe an. Dobânda de politică monetară stabilită de BNR a atins nivelul maxim anul acesta (7%), potrivit declarațiilor făcute de guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Implicit, dacă semnalul dat de Isărescu se adeverește, ratele românilor cu credite legate la ROBOR și IRCC nu ar mai trebui să crească în 2023.

”Încep să cred că 7% dobândă de politică monetară este limita”, a spus Isărescu într-o conferința trimestrială cu privire la evoluția inflației.

Românii cu credite mai au de tras. O scădere a dobânzii cheie anul acesta: scenariu puțin probabil

Pe parcursul anului trecut, Banca Națională a României a majorat dobânda cheie de 8 ori, de la nivelul de 2% în ianuarie 2022, până la 6,75%, în noiembrie 2022. Începutul de an a venit cu o majorare mai blândă a acestei rate, ajungând în ianuarie 2023 la nivelul de 7%, rată menținută și la decizia de politică monetară din mai.

Având în vedere această stagnare a majorării dobânzii cheie, românii cu credite așteaptă ca această rată să urmeze o curbă descendentă. Pe fondul acestor așteptări, Ciprian Dascălu, economistul șef BCR, spune că românii cu credite vor mai avea de tras o perioadă deoarece este puțin probabil ca BNR să reducă rata de politică monetară în acest an.

Nu ne așteptăm ca BNR să opereze reduceri de dobândă cheie anul acesta. Vedem dobânda cheie constantă cel puțin până la finalul anului, dacă nu pana la jumătatea anului viitor.

Ciprian Dascălu, Economist șef BCR

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri