Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat miercuri că este interesat de preluarea Sabadell, şi a depus o ofertă care evaluează rivala mai mică la aproximativ 12 miliarde de euro, transmite Reuters, conform Agerpres.

O uniune între a doua şi a patra mare bancă din Spania, după o încercare similară care a eşuat în 2020, ar crea un creditor cu active totale de peste 1.000 miliarde de euro şi ar reprezenta cel mai recent proces de consolidare din sectorul bancar spaniol.

Posibila fuziune ar permite BBVA să-şi extindă activitatea dincolo de Mexic, principala sa piaţă, şi de economiile în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din America de Sud şi Turcia, şi să se concentreze pe piaţa internă.

"Noua entitate ar avea pe plan global peste 100 de milioane de clienţi şi ar avea ca obiectiv să devină "cea mai mare bancă în funcţie de capitalizarea bursieră din zona euro", se arată într-un comunicat al BBVA. Grupul spaniol deține, printre altele, banca turcească Garanti care este prezentă și la noi în țară.

Sabadell, ale cărei acţiuni au crescut de cinci ori din 2020, a precizat că Board-ul său va analiza oferta.

Potenţiala fuziune vine după o perioadă de consolidare în sector, în condiţiile în care băncile spaniole caută să-şi reducă costurile şi să-şi extindă activităţile. Spania are acum 10 bănci, în scădere de la 55 înainte de începutul crizei financiare globale din 2008.

Combinarea entităţilor are sens din punct de vedere strategic, a precizat BBVA, ţinând cont de modelele lor de afaceri complementare, Sabadell fiind un jucător important pe segmentul IMM-urilor. De asemenea, economiile de costuri pentru BBVA ar urma să se situeze la aproximativ 850 milioane de euro.

Sursa foto: alvarobueno / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri