Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) ar putea fi infiintat in intervalul 10-15 septembrie, dupa inregistrarea sa ca societate pe actiuni la Registrul Comertului, au declarat surse din piata asigurarilor.

"Grupul de initiativa si-a propus sa infiinteze PAID in perioada 10-15 septembrie, urmand ca pana la sfarsitul lunii septembrie sa fie varsat capitalul social de cei 18-19 asiguratori care vor sa incheie asigurari obligatorii de locuinte", au spus sursele mentionate.

Pana la sfarsitul acestei luni, Consiliul CSA ar putea aproba norma pentru constituirea PAID, care stabileste, printre altele, statutul si regulile de functionare ale PAID.

Dupa infiintarea PAID, capitalul social - care va fi de cel putin 12 milioane euro - va fi varsat pana la sfarsitul lunii septembrie.

Grupul de initiativa pentru infiintarea PAID a propus ca asiguratorii care vor sa incheie asigurari obligatorii de locuinte sa participe la capitalul social al PAID cu cel putin 250.000 euro.

Cladirile cu "bulina rosie" ar putea fi excluse din programul de asigurare obligatorie a locuintelor, masura urmand sa fie discutata in Parlament in sesiunea din aceasta toamna, alaturi de un pachet de alte modificari aduse legii.

Excluderea din programul de asigurare obligatorie a locuintelor cu bulina rosie ar putea fi facuta prin intermediul unei ordonante de urgenta sau printr-un proiect de lege.

Unii jucatori din piata considera ca asigurarea acestor tipuri de cladiri reprezinta de fapt o conventie prin care asiguratorii se angajeaza sa plateasca niste daune sigure si nu este normal sa fie incluse, in acelasi tip de asigurare, cladiri cu structura de rezistenta slaba alaturi de cladirile solide, potrivit NewsIn.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Radu Stancu, a declarat la sfarsitul lunii mai ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, data de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite.

Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate depasi 15% din capitalul Pool-ului.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
ASF: Ar fi bine ca proprietarii sa nu mai astepte ajutor de la Stat