Doar 19,5% dintre dosarele aprobate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru achizitionarea de locuinte prin programul Prima Casa sunt pentru apartamentele construite dupa 2008, a declarat presedintele institutiei, Aurel Saramet.
"Luni la ora 20.00 erau 1.213 de dosare aprobate de la opt banci. Cele mai multe sunt de la BRD, BCR, Banca Transilvania si Alpha Bank. 19,5% din acestea sunt pentru locuintele construite dupa 2008", a spus Aurel Saramet (foto), citat de NewsIn.

Acesta a precizat ca in ultimile trei zile FNGCIMM a primit aproximativ 160 de noi dosare, iar daca acest ritm va continua fondul de un miliard de euro pus la dispozitie se va epuiza in circa 10 luni.

Din cele peste 1.200 de dosare, 147 au fost pentru garsoniere, 629 pentru apartamentele cu doua camere, 319 pentru trei camere, iar restul pentru apartamente cu patru camere si case.

Reprezentantii constructorilor, nemultumiti de program

Premierul Emil Boc a declarat sambata ca au fost deja cumparate 1.000 de locuinte prin Programul "Prima Casa", adaugand ca se creeaza premizele deblocarii sectorului constructiilor.

Reprezentantii constructorilor se declara insa nemultumiti de actualul program si reproseaza Guvernului ca banii nu au fost directionati exclusiv pentru construirea de locuinte noi, lucru care ar fi impulsionat cu adevarat revenirea sectorului.

"Din punctul de vedere al industriei, acest program nu ne multumeste deoarece majoritatea locuintelor achizitionate sunt vechi. Ne asteptam ca banii injectati de Guvern sa fie destinati proiectelor noi care sa dinamizeze sectorul constructiilor. Noi am solicitat in nenumarate randuri ca programul "Prima Casa" sa fie destinat aproape in exclusivitate constructiei de locuinte, si nu achizitionarii de locuinte mai vechi sau mai noi sau aflate in diverse stadii de executie", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

"Prima Casa" a condus la aparitia unui altfel de turism, si anume "turismul imobiliar"

Reprezentantii mai multor agentii imobiliare chestionati de NewsIn au declarat ca desi vizionarile de apartamente au crescut cu peste 50% de la lansarea acestui program, contractele incheiate pentru "Prima Casa" sunt foarte putine sau deloc, in principal, spun ei, din cauza conditiilor "dificile" impuse de banci.

"Vizionari au fost, insa nu am incheiat niciun contract deoarece legislatia legata de acordarea creditelor de catre banci inca nu este pusa la punct. De la inceputul programului, vizionarile au crescut cu 50%. Cei care vizioneaza locuintele sunt mai mult interesati de apartamentele cu doua camere si garsoniere", a declarat directorul general al Imobiliar Expert Grop, Stefan Bartha.

De asemenea, brokerul imobiliar al Premium Imobiliare, Gheorghe Chiru, a precizat ca s-a inregistrat o crestere de 50 - 60 de procente la vizionari, insa contractele incheiate sunt putine. "Avem vreo doua contracte pentru care bancile si-au dat acordul, dar pentru restul inca mai asteptam. Termenul in care primim raspunsul de la banci se apropie de o luna. Sistemul inca nu este bine pus la punct, iar bancile nu au inteles foarte bine normele de aplicare. Acelasi lucru se intampla si pe la birourile notariale", a spus acesta.

O alta problema ridicata de agentiile imobiliare este aceea ca numarul de acte solicitate de banci si de FNGCIMM este prea mare. "Numarul vizionarilor a crescut cu aproape 100%, iar aproape 10% dintre potentialii clienti si-au exprimat intentia de a cumpara, insa pana acum nu am incheiat niciun contract, in principal din cauza bancilor, cat si a Fondului de Garantare, care cer prea multe acte", a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Rasing Group, Daniel Raoceanu.

64% dintre romanii care prospecteaza piata imobiliara au decis sa isi cumpere un imobil, motivati de avantajele programului "Prima Casa"

Potrivit unui studiu realizat de TopEstate.ro in perioada 1-31 iulie, pe un esantion de 1.000 de persoane, aproximativ 64% dintre romanii care prospecteaza piata imobiliara au decis sa isi cumpere un imobil, motivati de avantajele programului "Prima Casa", insa 27% dintre respondenti au fost sceptici in legatura cu sansele de aplicabilitate ale acestuia, in timp ce 9% au precizat ca ar opta pentru aceasta modalitate de finantare, insa nu se incadreaza in conditiile de eligibilitate impuse.

In plus, datele studiului arata ca 15% dintre romanii care au nevoie de o casa intentioneaza sa isi achizitioneze imobilul in urmatoarele sase luni, in timp ce doar 2% au amanat aceasta decizie pentru anul 2010.

In ceea ce priveste valoarea maxima pe care romanii intervievati sunt dispusi sa o aloce pentru o locuinta, aceasta variaza in functie de tipul imobilului. Astfel, pentru o garsoniera acestia nu sunt dispusi sa plateasca mai mult de 42.000 de euro, in timp ce pentru un apartament cu doua camere suma alocata nu depaseste, in medie, de 58.000 de euro. Totodata, pentru o casa noua, respondentii au declarat ca sunt dispusi sa aloce suma de 100.000 de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri