Comisia Europeana (CE) a reclamat joi Ungaria la Curtea Europeana de Justitie pentru ca a introdus, in 2010, o taxa speciala pentru companiile de telecomunicatii care contravine directivelor UE, transmite Reuters, preluat de Mediafax.
Decizia incordeaza relatia deja tensionata dintre Budapesta si Bruxelles.

Ungaria a introdus in 2010 mai multe taxe speciale, pentru o perioada limitata, in incercarea de a reduce deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB prevazut de legislatia europeana. Taxa asupra sectorului telecom a avut scopul de a strange la buget 800 milioane de dolari in trei ani.

CE a transmis doua avertismente Ungariei privind incompatibilitatea masurii cu legea UE, insa guvernul nu a modificat legislatia. Astfel, Ungaria risca sanctiuni financiare din partea Curtii Europene de Justitie.

"Comisia considera ca aceasta taxa este ilegala deoarece legislatia UE din domeniul telecom permite impozite la nivelul sectorului numai pentru a acoperi costurile specifice reglementarii sectorului, si nu pentru a genera venituri suplimentare la bugetul central. Cresterea costurilor operatorilor telecom ar putea avea efecte asupra facturilor clientilor, poate distorsiona concurenta si impiedica investitiile intr-un sector care ar trebui sa contribuie la cresterea economica", se spune intr-un comunicat transmis joi de Executivul UE.

CE a luat mai multe decizii in ultima perioada, aplicand presiuni diplomatice si legislative intense asupra guvernului ungar, ale carui masuri din ultimii doi ani nu au fost agreate de Executivul UE si de institutiile financiare internationale.

Comisia a reclamat deja Ungaria la Curtea Europeana de Justitie pentru ca nu a modificat, dupa numeroase apeluri de la Bruxelles, o serie de legi care afecteaza independenta bancii centrale, autoritatea nationala de protectie a datelor si care ridica varsta minima de pensionare a magistratilor.

Ungaria a incheiat la sfarsitul anului 2008 un acord de finantare externa de 20 miliarde euro, pe doi ani, cu FMI si Comisia Europeana, insa guvernul Fidesz a suspendat acordul la scurt timp dupa ce a preluat puterea, in 2010.

Guvernul incearca acum sa obtina un nou acord cu FMI si CE, pentru a preveni o criza financiara si economica, insa institutiile financiare internationale trateaza cu raceala apelurile la dialog venite de la Budapesta.

Ungaria a introdus la finele anului 2010 mai multe taxe speciale asupra sectoarelor telecomunicatiilor, energiei, cel financiar si cel de retail, sperand ca veniturile suplimentare astfel obtinute vor impinge deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.

Comisia a mai reclamat Franta si Spania la Curtea Europeana pentru taxe similare in sectorul telecom.

Cele mai mari companii afectate de taxa impusa de guvernul ungar sunt Magyar Telekom, divizie a gigantului german Deutsche Telekom, Telenor si Vodafone.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri