SUA, Canada si Marea Britanie au refuzat semnarea unui tratat international de telecomunicatii. Cele trei tari au obiectat privind propunerea ca toate tarile sa aiba drepturi egale privind guvernarea asupra Internetului, scrie BBC.co.uk.
In ultimele doua saptamani, unele state din lume, incluzand cateva dintre cele mai oprimate, au luptat impotriva “fortelor Internetului” pe plan mondial intr-un efort de a le convinge sa modifice un tratat multilateral de telecomunicatii. Daca actiunea ar fi reusit ar fi putut schimba insasi natura Internetului si sa altereze modalitatile in care este guvernat.

Joi noaptea aceste eforturi au fost zadarnicite, un bloc de tari condus de SUA refuzand sa semneze noua forma a tratatului, ONU suferind o umilitoare infrangere.

Decizia celor trei state marcheaza un punct de rascruce privind Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT) care considera initial ca se va ajunge usor la un consens.

“Ne pare extrem de rau sa anuntam, cu profund regret, ca SUA nu poate semna intelegerea in forma curenta”, a spus Terry Kramer, ambasador SUA la World Conference on International Telecommunications. “Internetul a oferit lumii imbunatatiri economice si sociale de neimaginat”.

Negociatori din Danemarca, Italia, Cehia, Suedia, Grecia, Portugalia, Finlanda, Cile, Olanda, Noua Zeelanda, Costa Rica si Kenya au spus ca vor trebui sa consulte guvernele proprii despre cum sa procedeze si ca nu vor putea semna inca tratatul, asa cum se previziona, astazi, vineri.

ONU spune ca documentul propus ar putea ajuta natiunile sa isi coordoneze eforturile impotriva spam-ului si sa largeasca accesul la Web.

Cu toate acestea, mare parte din discutii s-au finalizat vorbindu-se despre daca este corect sau nu ca toate tarile sa aiba drepturi egale privind dezvoltarea tehnica a fundamentelor Internetului.

Multi dintre cei prezenti au considerat ca este un anacronism faptul ca guvernul SUA poate decide ce institutie ar trebui sa reglementeze sistemul de adrese, ca o mostenire lasata de Arpanet – precursor al Internetului care a ajutat la crearea retelelor de astazi.

Pe de alta parte, reprezentantii SUA au subliniat ca acest lucru le permite expertilor tehnici sa ia decizii “rapide, agile, sub mari presiuni” privind dezvoltarea Internetului, la nivel global. Parerea SUA a fost impartasita si de parintii Web-ului, Vint Cerf si Tim Berners-Lee, acestia avertizand ca orice fel de schimbari pot “destabiliza si reprezenta un posibil pericol asupra sistemului”.

Propunerea Rusiei, desfiintata


Propunerile din partea Rusiei, Chinei, Arabiei Saudite, Algeriei si Sudan-ului indeamna la drepturi egale pentru toate guvernele, pentru ca fiecare stat sa poata decide privind “specificatii ale Internetului, numirea lui, adresele si resurse de identificare”.

Lucrurile s-au complicat cand un bloc de tari africane a cerut inserarea unui paragraf in tratat care are legatura cu drepturile omului. “Aceste reglementari recunosc dreptul la acces la statelor membre la serviciile internationale de telecomunicatii”. SUA si aliatii Statelor au sugerat ca aceasta cerere reprezinta de fapt o incercare de a extinde reglementarile tratatului pentru a oferi de fapt drept de guvernare asupra Internetului.

Citeste mai multe pe Forbes.com.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri