Florin Talpes, CEO si cofondator al Bitdefender, cel mai cunoscut brand romanesc de tehnologie in strainatate, a povestit pentru wall-street.ro cum poate Romania sa evolueze de la a fi un important centru de outsourcing la o tara care sustine companiile, in special start-up-urile, care creeaza proprietate intelectuala si care se extind international. Vezi mai jos opiniile sale, redate integral:

"Dezvoltarea partii de outsourcing nu este ceva rau. Ce ne-am dori este valoarea adugata si mai mare. Daca ne uitam la structura unei companii de outsourcing, o sa vedem ca echipa de vanzari si marketing este foarte subtire, poate sub 5%, daca nu chiar zero. Pe cand la o companie care dezvolta solutii de la cap la coada si le promoveaza in nume propriu, ponderea echipei de vanzari si marketing trece lejer de 10%. Poate sa fie chiar 20%. Iar, daca se extinde pe mai multe piete, poate sa fie mult mai mare.

Lipsa de finantare - principala problema

Sunt cateva lucruri prin care putem dezvolta industria care aduce cea mai mare valoare adaugata, care isi dezvolta propriile produse si care se promoveaza in nume propriu pe pietele internationale.

Primul lucru ar fi accesul la finantare. Cred ca cea mai mare sansa o au companiile care dezvolta solutii tehnologice care pot fi promovate online pentru ca aici este o bariera foarte mare de cost. De exemplu, daca vorbim de solutii business to business, acestea trebuie vandute direct, cu oameni locali. Daca vreau sa vand catre o companie americana, trebuie sa angajez un om de vanzari american si o sa constat ca el este mai scump decat o echipa intreaga de cercetare si dezvoltare in Romania. Un om acolo ma costa cat o echipa intreaga aici. Asta inseamna ca eu trebuie sa am bani.

Problema finantarii poate fi ocolita cel mai usor de companiile online pentru ca noi avem o problema de finantare in Romania. Daca in SUA exista un intreg ecosistem care sa finanteze start-up-urile, in Romania pentru start-up-uri nu exista decat business angels. E adevarat ca la ei a avut loc o schimbare majora si tot mai multi bani merg in zona de tehnologie. Iar sumele care se investesc in Romania nici macar nu se compara cu sumele pe care le poate atrage o companie de tehnologie din Sillicon Valley.

Trebuie sa apara fonduri de investitii. De 2-3 ani sunt discutii la nivel guvernamental sa contribuie si statul la niste fonduri de inalt risc. Dar in care statul sa fie doar beneficiar, sa nu se implice in management pentru ca atunci nu va iesi nimic. Sunt doar discutii, nu stiu daca va iesi ceva din asta.

Trebuie sa formam cat mai repede specialisti in marketing si vanzari

Cand te extinzi international, ai nevoie de oameni de oameni care sa faca vanzari si marketing. Iar acestia costa foarte mult si ai o bariera greu de depasit. Asa ca, ori iti faci un business online sau creezi o echipa care se ocupa de vanzari si marketing din Romania. Dar trebuie sa faca acest lucru la nivel international. Iar, pentru asta, trebuie sa formam multi specialisti cu abilitati de business. Acest lucru este o piedica majora pentru companiile care vor sa se dezvolte international. Atunci cand se formeaza nucleul unui start-up, acesta ar trebui sa aiba macar trei oameni, din care cel putin unul sa fie de business, nu tehnic. Si omul acela de business trebuie sa aiba o oarecare experienta si vorbim de experienta internationala...iar, la capitolul acesta, piata este foarte saraca.

De aceea, pentru dezvoltarea zonei de start-up-uri de tehnologie in Romania, cred ca trebuie sa punem accentul pe formarea cat mai repede si a tot mai multi specialisti cu abilitati de business. Poate sa fie cineva care pleaca din Bitdefender si care sa mearga intr-un start-up. Acea persoana stie deja ce inseamna dezvoltare internationala si poate sa fie un pilon de baza.

Lipsa specialistilor in vanzari si marketing chiar este o piedica majora astazi. De aceea, majoritatea start-up-urilor cum mijesc ochii, cum sunt mutate in Marea Britanie sau in Statele Unite. Nu mai ajung sa se dezvolte din Romania. Ele doar ajung sa demonstreze ceva dupa care sunt mutate acolo ca sa li se adauge partea de business, de vanzari si marketing.

Daca vrem ca start-up-urile sa se dezvolte din Romania, trebuie neaparat sa le adaugam stratul acesta de business.

In Romania, in ultimii ani au fost luate cateva masuri care sunt bune pentru sectorul IT, dar ele au ajuns sa defavorizeze start-up-urile intr-o piata in care accesul la oameni este ingreunat tot mai mult pentru ca este o criza de resurse umane. Iar, in loc sa cream un cadru in care start-up-urile sa acceseze mai usor resursele, noi am reusit involuntar, nu din rea-intentie, sa formam un cadru si mai dificil pentru companiile noi.

Start-up-urile sunt dezavantajate in fata gigantilor IT

La un moment dat a aparut o facilitate de creare a sute de locuri de munca in IT. De ea au beneficiat companiile care ofereau, fiecare, sute de locuri de munca. Putea si Bitdefender sa aplice, dar nu am facut acest lucru. Nu discut faptul ca nu cred ca era o problema de locuri de munca, dar efectul a fost ca marile companii au primit un bonus la atragerea resurselor din piata. De exemplu, daca pe mine, ca angajator, ma costa un om 100 de euro cu totul, adica salariul netul si taxele pe care le platesc la stat... statul a zis << Nu mai am nevoie de taxe, contributii, impozite. Le platesc eu. Tu foloseste intreaga suta de euro pentru om>>. Asta inseamna ca o companie mare merge la angajat si ii zice sa ia intreaga suta de euro. Pentru ca nu mai plateste taxe, contributii. In schimb, un start-up, care are tot o suta de euro, ii ofera angajatului 60 de euro pentru ca restul de bani trebuie sa-i plateasca catre stat. Practic, noi am discriminat start-up-ul , care nu mai are acces la acel om, un om care poate fi un senior in domeniu. In schimb, am favorizat companiile mari, el avand posibilitatea sa ofere salarii mai mari, dar cu aceleasi costuri. Dintr-o data am defavorizat start-up-urile. Ele, prin definitie, sunt defavorizate in Europa, nu in SUA…sunt defavorizate la accesarea seniorilor. In SUA, seniorii vor sa lucreze in start-up-uri. In Europa, nu. Start-up-urile din Europa sunt defavoriate pentru ca aceasta este cultura noastra. Le-am creat un dezavantaj neintentionat.

Mai exista inca un exemplu prin care am dezavantajat start-up-urile. Codul Fiscal care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie prevede scutirea de impozit pentru cei care lucreaza in activitati de creare de software si care au contracte de munca. Este o scutire mai veche. Modul in care a fost aplicata prevede ca firma scutita trebuie sa aiba venituri. Deci: <<Ai avut venituri anul trecut, iti dau scutire. Nu ai avut, nu iti dau>> Un start-up de unde sa aiba venituri? Pe cand o companie stabilita in Romania, inclusiv una de outsourcing, poate sa aiba venituri din prima zi. Fara sa vrea, statul a mai introdus o metoda de defavorizare a start-up-urilor. Pe acestea le costa costa mai mult sa aiba oameni de IT, pe cand pe companiile care sunt in piata de ani dezile le costa mai putin. Daca citesti asta, te gandesti ca lucrurile sunt cu susul in jos. Noi in loc sa favorizam start-upurile, cream masuri, fara sa fim atenti la efecte, si le de dezavantajam din ce in ce mai mult. Romania oricum suferea de faptul ca nu are foarte multe companii noi pe zona de IT care sa se dezvolte global, iar noi mai si cream frane in calea lor".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri