Mai multe studii ale Kaspersky Lab arata ca prea putini utilizatori sunt constienti de riscuri, iar aceia care sunt, folosesc metodele gresite pentru a se proteja de pericolele din mediul online.

Potrivit Kaspersky, utilizatorii de Internet apeleaza la diferite metode pentru a-si proteja intimitatea. Unul din cinci utilizatori (20%) recunoaste ca isi acopera camera web, in acest scop. Utila in sine, este important de stiut ca acoperirea camerei web nu poate impiedica interceptarea audio si proteja utilizatorii de a fi ascultati de hackeri sau alte grupari, in cazul in care cineva ar urmari acest lucru.

Peste un sfert dintre utilizatorii de Internet (28%) isi pastreaza datele “sensibile” pe dispozitive care nu au acces la Internet, crezand, in mod eronat, ca acest lucru va garanta protectia datelor. Desi teoria are o fundamentare logica si este esentiala pentru securizarea back-up-ului de date de efectele unui atac ransomware, chiar si fara o conexiune la Internet este posibil ca un dispozitiv sa fie infectat printr-un smartphone sau printr-un stick USB conectate la computer.

Un procent de 18% dintre cei chestionati recunosc ca incearca sa evite site-urile populare ca Google si Facebook din cauza informatiilor personale pe care le colecteaza, in ciuda faptului ca este o practica obisnuita, intalnita pe aproape toate site-urile.

Citeste si:

Mai mult, 8% dintre respondentii “paranoici” au spus ca ascund computerul de alte persoane, chiar daca acest lucru nu ii va ajuta sa se protejeze de amenintarile de pe Internet. De asemenea, 7% dintre ei au spus ca introduc, apoi sterg datele cardului de credit, de mai multe ori, atunci cand platesc online, in incercarea de a pacali virusii. Insa programele malware – in special cele de tip keyloggers (care copiaza tot ce se scrie pe tastatura) – nu pot fi pacalite astfel.

Statisticile arata ca alti utilizatori de Internet sunt total lipsiti de cunostinte despre mediul online. Doar 23% dintre respondenti au spus ca se considera o potentiala tinta in mediul online, iar 23% au spus ca nu li se pare ca o solutie de securitate este necesara.

Kaspersky Lab este unul dintre cei mai mari producatori de solutii de securitate la nivel global, pe o piata pe care mai concureaza cu Symantec, McAfee, Trend Micro, ESET sau Bitdefender.