Piata bunurilor de folosinta indelungata a crescut in T3 cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.Trei dintre cele sapte sectoare - electronice, electrocasnice mari si electrocasnice mici – au inregistrat rate de crestere de doua cifre. Cea mai mare scadere a fost inregistrata de sectorul IT (-15%).

Romania: Piata de bunuri de folosinta indelungata – valoare vanzari pe categorie:

Electronice

In T3, piata de electronice a inregistrat o valoare de 92 de milioane de euro – o crestere de aproape 24%, comparativ cu T3 2015.
Televizoarele cu ecran plat au crescut cu peste 24% si au o reprezentat 85% din vanzarile acestui sector. Vanzarile de boxe si boxe portabile au crescut si ele.

Foto

Piata foto din Romania a generat vanzari de 5 milioane de euro in al treilea trimestru al lui 2016. Aceasta a reprezentat o scadere de peste 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Electrocasnice mari

Vanzarile de electrocasnice mari au crescut aproape 23% in T3 2016 comparativ cu T3 2015. Desi ritmul de crestere a incetinit, sectorul inca inregistreaza un avant puternic.

Electrocasnicele incorporabile continua sa creasca cu un ritm accelerat, depasind rata de crestere a sectorului.

Uscatoarele de rufe au inregistrat cea mai mare crestere din piata electrocasnicelor mari - +84% comparativ cu T3 2015.

Electrocasnice mici

Piata electrocasnicelor mici a inregistrat o crestere de aproape 25% in T3 2016, comparativ cu T3 2015.

Segmentul cel mai important din aceasta piata – aspiratoarele – s-a redresat si a inregistrat o crestere de 36%. Valoarea pietei este acum comparabila cu nivelul de dinainte de criza economica.

Produsele de ingrijire a parului, friteuzele si aparatele pentru prepararea bauturilor calde au inregistrat de asemenea cresteri ale vanzarilor de peste 30% in T3.

IT

Piata de IT din Romania a inregistrat vanzari de 92 de milioane de euro in T3, scazand cu aproape 15% fata de T3 2015.

Trei dintre cele mai importante segmente ale sectorului – desktop-urile, calculatoarele portabile si tabletele – au continuat sa scada comparativ cu al treilea trimestru al anului 2015.

Telecom

In timp ce vanzarile din piata de telecom au crescut (+8%), ritmul de crestere de pe segmentul de smartphones a incetinit, ajungand la o crestere de 9% fata de T3 2015.

Segmentul de phablet-uri a inregistrat o rata de scadere de doua cifre. Acest tip de produs nu este foarte atractiv pentru consumatorul din Romania.
Castile cu microfon au crescut cu 30% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si au contribuit astfel la cresterea sectorului.

Imprimante, multifunctionale si consumabile

In T3 2016, sectorul de imprimante, multifunctionale si consumabile a scazut cu 7%, comparativ cu T3 2015.

Vanzarile de imprimante multifunctionale au inregistrat scaderi de doua cifre, fiind si principalul motiv de scadere al sectorului. In ciuda acestui rezultat, segmentul de imprimante multifunctionale cu sistem de alimentare continua cu cerneala a inregistrat o dublare a vanzarilor, comparativ cu T3 2015.
Cartusele cu cerneala au inregistrat cresteri pozitive, ajutate in special de cartusele color.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri