Nu mi-am spus niciodata: cand voi fi mare, vreau sa fiu programator. Dar iata-ma aici, asteptand o noua provocare in fiecare zi. Cum am ajuns aici? Fiind pasionata de stiintele exacte, am urmat cursurile facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti, avand-o ca mentor pe sora mea, absolventa a aceleiasi facultati.

Lavinia Bobonete software developer Adobe RomaniaOpinie scrisa pe platforma Oamenii din Spatele Codului de Lavinia Bobonete (foto dreapta), software developer in cadrul Adobe Romania.

Am auzit de multe ori pareri de genul: “Politehnica este o facultate grea, nu este pentru fete”, dar eu am vazut acest lucru ca pe o provocare. Iar parintii m-au incurajat mereu sa am incredere in mine. Eu sunt o fire energica, in continua cautare de provocari. Iar pasiunea si dedicarea pentru software s-au dezvoltat pe parcurs.

Nu am inteles niciodata de ce se spune ca e dificil pentru o fata sa lucreze in IT. In Adobe, lucrurile stau cu totul altfel. Intr-un grup de baieti, ma simt mereu protejata. Sunt "sora mai mica” pe care toti incearca sa o ajute.

Revenind la provocarile de zi cu zi, acestea au fost printre cele mai diverse, de la orele lungi de munca intelectuala si deadline-uri, la lucrul cu oamenii si diversele lor personalitati. In Adobe, am oportunitatea de a contribui la un proiect in care lucrez direct cu clientii, fie ei developeri, oameni de business sau manageri – oameni pasionati, dornici sa impartaseasca din experienta acumulata. Si nu doar profesia ii face diferiti.

Avem parteneri, clienti si colegi din toate colturile lumii, din America de Nord pana in India.

Ce e diferit? Unui developer trebuie sa ii vorbesti tehnic si sa ii dai cat mai multe detalii despre implementare, unui om de business trebuie sa ii spui o poveste fara a intra in detaliile tehnice, ceea ce e o provocare pentru tine, cel care ai scris codul. Vorbind despre interculturalitate, noi romanii suntem obisnuiti sa comunicam direct, dar acest stil nu se potriveste tuturor. How to Win Friends and Influence People de Dale Carnegie mi-a schimbat foarte mult modul de a actiona in diverse situatii. O recomand mereu cu placere.

Ce m-a ajutat pe mine sa progresez ca developer?

• Curiozitatea. Incepi proiectul cu o tehnologie, dar trebui sa fii deschis in a-l incheia cu noua versiune, sau chiar cu o cu totul alta tehnologie. De multe ori, noua tehnologie o descoperi treptat, pe masura ce implementezi. Din fericire, mediul in care lucram ne incurajeaza sa exploram.

• Autodidacticism. Da, teoria se invata din carti, dar atunci cand codul se abate de la ‘happy flow’, nu mai este nimeni sa te tina de mana. Iar cand utilizatorii sunt milioane de oameni din intreaga lume, siguranta pe ceea ce faci trebuie sa fie cu atat mai mare. No pressure, intreaga industrie de TVEverywhere din America de Nord se bazeaza pe tine.

• Comunicarea. Sa nu uitam ca un proiect nu este construit si intretinut de o singura persoana, ci de o intreaga echipa.

• Lenea. :) Nu, nu este o gluma, lenea chiar iti poate fi de folos. Cum? Din dorinta de a salva timp, vei incerca mereu sa gasesti solutia cea mai eficienta. Pentru a evita munca repetitiva, incerci sa automatizezi orice este posibil.

Am norocul sa fiu inconjurata de oameni ce impartasesc aceleasi pasiuni, pe care ii apreciez si de la care invat ceva nou in fiecare zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri