Costul unui tratament personalizat pentru o boala autoimuna se ridica in prezent la peste 370.000 de dolari, impartit pe multiple trepte – de la manufactura, preluarea si intarirea/modificarea celulelor albe din corpul pacientului, multiplicarea lor, transportul acestora, dar si partea birocratica, deloc de neglijat. Tehnologia a evoluat insa enorm in ultimii ani si, dupa o scurta vizita intr-un “Laborator Viu” din sediul Siemens, la Viena, specialistii nutresc sperante ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, din ce in ce mai multi oameni vor putea sa isi permita astfel de tratamente.

“Terapia celulelor pentru medicina personalizata” va deveni, fara doar si poate, o sintagma din ce in ce mai folosita pe plan mondial. Practic, celulele albe sunt modificate pentru a deveni, de exemplu, eficiente impotriva celulelor cancerigene. Asa numitele “celul Car T” sunt crescute si modificate genetic intr-un reactor special, sub supervizare digitala continua – proces care poate dura zile, saptamani sau chiar luni intregi -, sunt inmultite pana cand ajung la nivel de milioane de celule anti-cancer, apoi sunt introduse in corpul pacientului.

Din pacate, doar costul manufacturii se ridica, in prezent, la 80.000-100.000 de dolari. Este un proces complex, exista multe sanse de deviatii si erori umane. Solutia cea mai facila si de viitor? Digitalizarea, lucrul fara birocratie (fara hartii), munca pe baza de simulari prealabile pentru a se cunoaste inainte de procesul efectiv ce sanse de (ne)reusita sunt, testari in laborator.

De la celule cancerigene la…bere

Poate suna complex si cu aplicatii reduse, insa o realitate iese la suprafata – companiile din industriile de procesare din intreaga lume au de infruntat aceleasi provocari: trebuie sa scurteze timpul de productie si timpii de intrare in piata, sa isi creasca flexibilitatea si eficienta, sa creasca calitatea si, per total, sa regandeasca modelele de business – fara sa piarda din vedere sectorul securitatii.

De exemplu, procesele folosite pentru monitorizarea si prelucrarea celulelor albe din corpul uman pot fi folosite (cu modificarile de rigoare, evident) si in industria berii sau vinului (fermentatie), dar si a productiei de medicamente sau in industria de beauty, pentru anumite substante care contin si parti organice.

Siemens a dezvoltat de-a lungul a mai multi ani un sistem care integreaza si digitalizeaza intregi procese, ducand la perfectionarea si eficientizarea proceselor din industrii diferite. De exemplu, BioNTech, specialist in medicina personalizata pentru tratarea cancerului, a introdus in operatiunile sale un sistem de productie fara hartie (paperless production system – in original).

“Atunci cand documentarile se fac pe hartie, doi oameni trebuie sa lucreze la foc continuu si sa parcurga circa 500 de pagini pentru a evalua lucrurile care nu sunt normale/deviatiile. Sistemul paperless Electronic Batch Record reuseste acelasi lucru in…doar o secunda”, spune Dr. Kristin Stolpmann, senior manager quality assurance la BioNTech.

Living lab-ul

Digitalizarea este un driver cheie al productivitatii si creste competitia companiilor implicate in productie, si nu numai. Laboratorul de la sediul Siemens din Viena este un sistem unic in Europa si poate fi folosit pentru a testa si a dezvolta idei noi, in conditii de lucru reale.

Unul dintre cele mai scumpe tratamente din lume costa 1 milion de euro si poate duce la eliminarea unei anomalii genetice – deficienta lipoprotein lipase (LPLD), o boala care are loc atunci cand unui om ii lipseste o gena care ajuta corpul sa elimine grasimile. Digitalizarea intregului proces de productie si testare al tratamentelor, de la inginerie si operatiuni la optimizarile finale – poate duce la ieftiniri consistente ale proceselor, dar si la o eficienta mai mare.

Primul lucru pe care il remarci cand intri in laboratorul viu? Mirosul de fermentatie. Martin Joksch, care conduce laboratorul, confirma ceea ce mirosul meu a detectat deja. “Multi oameni sunt familiari cu procesul de fermentatie din rolul pe care il are in berarii. Pentru acest proces folosim drojdie normala, similara cu cea pe care o cumperi de la supermarket. Apoi lasam acele celule de drojdie sa creasca intr-o maniera controlata”, spune el.

In timpul proceselor de fermentare, cercetatorii din Laboratorul Viu folosesc senzori si instrumente de analiza pentru a monitoriza proprietatile substantelor care au roluri majore in calitatea bioproceselor – de exemplu valoarea pH-ului, continutul de oxigen, concentratia de glucoza si temperatura. In functie de procesul si rezultatul dorit, sunt masurati si analizati intre 100 si 2.000 de indici. Bazandu-se pe aceste date, cercetatorii dezvolta modele statistice care prezic cum se vor schimba acesti parametri sub diverse conditii de lucru. Aceste instrumente predictive devin, apoi, baza de lucru pentru procese de manufactura complexe – precum modificarea celulelor albe sau crearea…berii. Intreg procesul de fermentare este controlat de un controller Siemens Simatic PCS7, care opereaza pompele, regleaza temperatura, valoarea pH-ului, colecteaza si traduce datele si asa mai departe.

Analistii estimeaza ca piata operatiunilor tehnologice de acest tip va creste, annual, cu circa 7%, in urmatorii cinci ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri