Fagura este un start-up FinTech din Republica Moldova care dezvolta o platforma de peer-to-peer lending (P2P) care isi propune sa aduca sub acelasi “acoperis digital” investitorii interesati de a obtine un profit mai mare decat cel oferit de depozitele bancare si persoanele in cautarea unui imprumut 100% online la o dobanda mai mica decat cea oferita de institutiile traditionale. Despre cum a luat nastere aceasta idee, dar si care sunt planurile de viitor ale business-ului am stat de vorba cu Tudor Darie, fondatorul Fagura.

Fagura nu este primul proiect antreprenorial al lui Tudor Darie, intrarea lui in aceasta lume avand loc in 2007, cand impreuna cu trei prieteni au lansat UNIMEDIA, un site de stiri din Republica Moldova, business din care a facut exit in 2014. De asemenea, in acest moment este investitor minoritar in afaceri din zona media (Privesc.eu, Agora.md si EA.md), e-commerce (zap.md) si digital maketing (AdCenter), iar recent a mai realizat un exit dintr-o companie de servicii IT. Dincolo de domeniul privat, Tudor a activat si in administratia publica timp de cativa ani.

“In perioada 2010–2012 am fost consilierul prim-ministrului din Republica Moldova pe domeniul IT si am pus umarul la initierea unui amplu program de e-guvernare. De cativa ani, basarabenii pot semna rapoartele catre stat si solicita servicii publice cu semnatura mobila pe telefon", declara Tudor Darie pentru wall-street.ro.

Cum a aparut ideea startup-ului FinTech Fagura

Tudor isi aminteste ca ideea dezvoltarii unei solutii FinTech precum Fagura a aparut in momentul in care a realizat ca in piata bancara nu poate gasi un produs financiar pe care sa poata spune ca l-ar folosi cu placere. In cautarea unui credit pentru a renova un spatiu dedicat companiilor in care activa, acesta a fost pus in situatia de a porni intr-o cursa printre zeci de acte inutile si timp pierdut.

“Nu am gasit nicio banca fara birocratie. Atunci am decis sa dezvolt o alternativa financiara, fara filiale, unde toata comunicarea cu clientii sa fie 100% online. Multi dintre prietenii mei se confruntau exact cu aceleasi probleme in relatia cu bancile. Am inteles ca nu sunt singur, ca exista un curent de oameni care gandesc la fel, astfel am realizat ca este o mare oportunitate de business”, povesteste Tudor.

Fagura, un “Uber” pentru investitii si imprumuturi

sursa foto: Nata Eftene

Tudor isi propune sa faca din Fagura un “Uber” pentru investitii si imprumuturi, un loc in care sa isi dea intalnire 100% online oamenii in cautare de imprutumuri la o dobanda mai mica decat cele practicate pe piata financiara cu investitorii interesati de un profit mai mare decat cel oferit de instrumentele traditionale.

“Astazi avem 11,8 milioane de oameni cu depozite plasate in bancile din Romania si Republica Moldova, care obtin un venit mai mic de 1% anual. Pe de alta parte, sunt 13,6 milioane de imprumutati care achita o dobanda anuala efectiva de peste 20% la nivelul intregului sistem financiar (banci si IFN). Ideea de P2P lending este una noua pentru piata din Romania si Republica Moldova, insa nu e noua pentru SUA sau Marea Britanie. Un singur exemplu: britanicii au investit doar prin platforma fundingcircle.com peste 6,3 miliarde de euro, cu un grad de profitabilitate de 5-6%”, precizeaza Tudor.

Startup-ul fintech Fagura are un model de business gandit sa ofere un venit de peste 10% pentru investitori, iar debitorilor dobanzi mai mici decat cele practicate in piata, pentru credite contractate 100% online. Un atu pe care Tudor il considera important cand vine vorba de business-ul sau este modelul de scoring, bazat pe inteligenta artificiala, despre care spune ca in mai putin de o secunda analizeaza gradul de risc al fiecarui imprumut in parte si emite instant decizia privind aprobarea sau refuzarea imprumutului. De asemenea, pe baza calculelor, solutia ofera si o dobanda individuala.

Lipsa legislatiei din Romania si din Republica Moldova l-a impins sa infiinteze firma in Estonia

Tudor precizeaza ca in Romania si in Repulica Moldova nu exista o legislatie bine pusa la punct care sa reglementeze imprumuturile de tip P2P, ca urmare, a luat decizia de a fonda compania in Estonia, unde se afla in proces de a obtine licentele necesare.

“Ne vom conforma legislatiei estoniene pentru investitiile in imprumuturi si legislatiei romanesti si celei moldovesti pentru acordarea imprumuturilor. Pana acum, am avut un feedback pozitiv de la autoritatile din Romania si Estonia referitor la solutia de reglementare identificata”, povesteste Tudor.

Chiar daca nu a lansat inca platforma, reprezentantul Fagura precizeaza ca in urma realizarii site-ului aferent acesteia a primit mai multe solicitari de la romani interesati sa investeasca sau sa contracteze un imprumut.

“Astazi avem 2.000 de potentiali clienti. In circa doua luni planificam sa facem primele teste ale platformei IT printr-un program prin care vom ajuta reprezentantii generatiei Millennials sa-si formeze un istoric de credit”, declara Tudor.

Ce investitii au fost realizate pana in acest moment si din cati membri este formata echipa

Fagura fintech

sursa foto: Nata Eftene

Fagura are o echipa de 6 persoane in acest moment si o colaborare cu o companie de IT care ii ajuta sa dezvolta platforma, iar dupa lansarea versiunii de test isi propun sa faca noi angajari.

“Cu doi dintre colegi am lucrat peste 10 ani impreuna in diferite afaceri. Dumitru Ciorici are peste 12 ani de experienta in dezvoltarea startup-urilor, Pavel Novac conduce o companie IT, Natalia Casian a lucrat mai multi ani pentru Grant Thornton, Teodor Casu este avocat cu experienta in recuperarea imprumuturilor, iar Cristian Ciorchina este full stack developer. Pe zona de IT colaboram cu compania SensMedia, care suplineste deficitul nostru de resurse IT. Pana acum nu am avut probleme de recrutare. Dupa ce lansam in urmatoarele 2 luni versiunea de test, vom face noi angajari. Caut oameni atasati de viziunea si valorile Fagura, care cred in idee si pot face diferenta”, explica Tudor.

Reprezentantul Fagura considera ca diferenta dintre un start-up de succes si unul care esueaza este data in principal de echipa de fondatori. Acesta prefera sa aiba in ehipa oameni mai destepti decat el care sa cunoasca mai bine sistemul financiar si tehnologiile.

“Chiar daca astazi detin 100% cote parti din Fagura, avem un program de shares care va permite colegilor mei din echipa de management sa obtina cote parti din afacere in functie de timpul si banii investiti de fiecare dintre ei. Pana acum avem circa 100.000 de euro investiti in Fagura, care inseamna 40.000 de euro investitiile mele personale in cash si alte 60.000 de euro investitii reprezentate de timpul meu si al colegilor din echipa de management in ultimul an. Asta ne-a permis sa dezvoltam inhouse platforma tehnica, sa identificam solutia de reglementare, sa fondam compania in Estonia, sa obtinem licenta de organizatie de creditare nebancara in Moldova si sa elaboram procesele de lucru”, povesteste Tudor.

Tudor precizeaza ca echipa si-a depus angajamentul de a investi suplimentar in urmatorii 2-3 ani in jur de 200.000 de euro, in timp si bani. Dincolo de aceste surse, echipa isi propune sa atraga fonduri si din exterior, fie printr-un investitor direct sau in urma unei campanii de crowdfunding.

"Astazi nu avem o problema de finantare. Insa, dupa ce lansam si validam modelul de business si platforma tehnica, vom avea de ales: ne dezvoltam doar din banii nostri si crestem mai lent sau atragem o finantare, care sa ne permita scalarea proiectului. Astazi suntem in discutii cu cativa potentiali investitori, insa suntem prudenti in a alege cu cine sa mergem mai departe. Nu avem nevoie doar de bani, ci in primul rand de un partener, care sa fie alaturi de noi, sa ofere suport si know-how pe zona de fintech. O alta optiune, pe care o analizam, e sa organizam o campanie de crowdfunding, deoarece mai multi potentiali investitori in imprumuturi, in special din diaspora, ne-au contactat si doresc sa investeasca in equity", adauga reprezentantul Fagura.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri