Dan Calugareanu, Radu Stoicoviciu si Cristian Munteanu sunt cei trei oameni de business din spatele Early Game Ventures, venture capital firm specializata pe investitii in startup-uri romanesti. “Daca acum 3-4 ani investitiile in start-up-uri romanesti erau putine, acum toate “petele albe” din ecosistemul start-up-urilor au disparut”, spun cei trei, care de la inceputul anului au discutat cu peste 200 de antreprenori la inceput de drum, incercand sa inteleaga oportunitatile de investitii.

Primele investitii din viata unui start-up

“Istoric vorbind, in prezent avem cele mai bune conditii ca un start-up sa apara pe lume, sa ia finantare si sa faca si exit. De-a lungul timpului, in ecosistemul acesta al startup-urilor de tech au existat mereu zone albe. In prezent eu cred ca toate zonele sunt acoperite”, spune Dan Calugareanu, partener Early Game Ventures.

“Avem un Techhub, Mindspace si alte hub-uri; apoi avem multe evenimente de antreprenoriat, avem si incubatoare - Innovation Labs, cel mai reprezentativ, as spune eu-, avem si destul de multe acceleratoare, deci cine isi doreste sa intre, are posibilitati multiple, atat in Bucuresti cat si in Cluj sau Iasi. Totodata, avem angels si tech angels in Romania, dar si doua fonduri de venture capitals, unul dintre ele Early Game Ventures si doua fonduri de private equity, deci nu mai sunt pete albe in ecosistemul startup-urilor de tehnologie”.

Legat de programele de accelerare, Cristi a petrecut 7 luni in SUA in astfel de programe.

“Termenul incepe sa fie folosit un pic cam lax, aparand acceleratoare corporate, care nu fac investitii in startup-uri. Orice fel de program care e finantat dintr-un buget de marketing, nu e un accelerator – e un vector de comunicare, branding, dar nu este un accelerator. Asa cum ii spune si numele, un start-up intrat intr-un accelerator trebuie sa capete viteza – si asta reusesti cand primesti o investitie. Dar banii dau libertate unui start-up. Da, poate il ajuti, il pui in contact cu oameni, dar asta nu inseamna ca il accelerezi”.

Intalniri intre angel investors si start-up

Intr-o prima intalnire se incearca o evaluare a companiei. Founder-ul are impresia ca ideea lui e de milioane, fara sa se gandeasca la partea de executie, care ar putea duce foarte usor pivotari sau costuri mari, spune Dan.

Apoi, intre angeli are loc “o sindicalizare” – daca startup-ul prezinta interes, angelii discuta intre ei si, dupa aceea urmeaza o a doua intalnire, cu mai multi angeli si se stabilesc cativa KPI pentru ca acel start-up sa poata fi cuantificat mai realist.

Apoi, in intalnirea trei se discuta contractual – apare un termsheet si apare si un proces de due dilligence. Dupa care, vine investitia – cel mai important este suportul fondatorului.

Ce ajuta pe angel investori sa ia o decizie?

In primul rand, value proposition, apoi explicarea simpla a activitatii. Conteaza foarte mult si echipa si mai ales chimia echipei, precum si viziunea – “trebuie sa vad, sa inteleg ca acel start-up are din prima secunda valente internationale, de scalare. Tehnologia este importanta, trebuie sa fie cat mai apropiata de momentul pe care il traim, dar si sa aiba deschiderea pentru folosirea tehnologiei in viitor, pentru a se adapta. Important in Romania este si modelul de business – in continuare in Romania nu avem educatie in zona de business, de lucru in echipa, de cum sa intri in piete si ce sa faci mai departe. Acest model de business ne arata daca respectivii fondatori au intelegerea acestui lucru”.

Cu ce ajuta un investitor?

Investitorii sunt mijlocitori intre si si…ei insisi. “Importanta este zona de networking - aratam fondatorilor ca nu ne intereseaza doar dezvoltarea de produs, ci sunt si multe elemente extrem de importante, adiacente, care ajuta la dezvoltarea companiei. Evident, este importanta si partea de finantare si, intotdeauna, incercarea de relationare cu investitorii din runda VIITOARE. Orice investitor trebuie sa gandeasca nu doar runda in care intra ei, ci si relationarea cu runda viitoare”.

Un start-up ar trebui sa cedeze undeva la maxim 10-15% din companie la fiecare runda de finantare, pentru a fi un business sanatos. “Pentru fondator e important sa stie de la inceput daca rezista cu doar o finantare initiala, sau are nevoie de o strategie institutionala care are nevoie de runde ulterioare – cele mai multe cazuri”.

Radu Stoicoviciu are 25 de ani de experienta in tranzactii, lucrand foarte mult cu private equity-uri. Private equity este o schema investitionala de plasare a capitalurilor in firme “private”, nelistate, pe baza unei strategii de investire a Firmei de PE Management utilizand sume colectate intr-un fond de Private Equity.

Categoriile de Private Equity sunt Buy-out Firms – acesti investitori in general se duc si cumpara 100% dintr-o firma, sau cel putin un pachet majoritar – Enterprise Investors a cumparat si a vandut ulterior lantul de magazine Profi, fiind investitori in prezent in Noriel – Buy-out Firmst sunt cele mai intalnite in Romania. In ambele au fost actionari 100%. Venture Capitalists (Gap Minder si Early Game Ventures sunt cele doua firme din .ro) si Family Offices (investitori institutional in care furnizorii de capital fac parte dintr-o familie – Adidas este un exemplu) sunt alte doua categorii de PE, in timp ce Growth Funds (Black See Capital, de exemplu, in Romania), Infrastructure Funds, Sovereign Wealth Funds sunt altele.

Early Game Ventures lanseaza in Romania un program de accelerare "unic in Romania"

Early Game Ventures va lansa in Romania un program de accelerare - "nu seamana cu niciunul de aici, nu functionam pe sistemul de cohorte - sa luam 10-15 start-up-uri pe an. Noi luam doar 5-6 pe an, suntem foarte foarte atenti la ce alegem si nu ne permitem sa organizam cohorta. Functionam pe un sistem deschis pe tot anul - de fiecare data cand gasim un start-up, de foarte devreme, ii dam bani pe loc si il tinem cu noi trei luni de zile. Daca ei vor mai mult, stam mai mult. Este un program pe care americanii il numesc "Concierge Accelerator", spune Cristian.

"Ne vom uita la viteza, rezultatul mai multor componente - da, este partea de echpa, de value proposition, dar ne intereseeaza sa vedem ca de la o luna la alta startup-ul a facut ceva. De la un board meeting la altul sa am senzatia ca am pierdut legatura cu ei, la cat de mult au evoluat. Luam in calcul doar companiile de tech, nu ne uitam la med care, new drugs, neavand expertiza. Investitiile vor fi de la 50.000 pana la 200.000 de euro, echivalentul a 7-10% din companie".

In martie, Early Game Ventures investea in SymphoPay (a contat foarte mult faptul ca Daniel Nicolescu este in spatele business-ului!), si estimeaza inca 4-5 investitii in jumatate de an, deci peste jumatate de milion de euro. "Nu pot da nume acum, as vrea sa pot spune, urmeaza insa in curand! Veti vedea ca si celelalte investitii pe care le facem au echipe de acelasi calibru. Toate!".

Vom vedea un numar din ce in ce mai mare de echipe nu atat de bune, care vor primi finantare, avand in vedere si numarul din ce in ce mai mare de startup-uri. Unii vor renunta definitiv sa mai faca startup-uri, altii vor fi mai buni daca vor mai incerca, considera Cristian. Radu Georgescu va lansa, in curand, un nou fond de investitii, de asemenea, adauga Cristi, deci vor fi foarte multe sute de milioane de euro gata de investit. "In conditiile astea, vei avea nevoie in Romania echipa cat-de-cat decenta si o idee decenta pentru a ridica bani! Si este inevitabil, din aceasta cantitate de startup-uri, sa existe si multe fails", spune Cristian Munteanu.

Programul de accelerare a fost deja lansat, urmand ca in urmatoarele 2-3 saptamani sa fie anuntate si primele doua investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri