In cadrul Conferintei Dezvoltatorilor Huawei, Huawei a lansat HarmonyOS – un nou sistem de operare distribuit de tip microkernel-based, creat pentru a oferi o experienta coerenta de utilizare pe multiple dispozitive si in orice scenariu.

Richard Yu, presedinte executiv al Huawei Consumer Business Group, a explicat ratiunea ce a stat la baza dezvoltarii noului sistem de operare. "Intram intr-o era in care oamenii se asteapta la o experienta inteligenta si holistica pe multiple dispozitive si in orice scenariu. Pentru a sprijini acest lucru, am considerat important sa avem un sistem de operare cu capabilitati imbunatatite de functionare pe platforme multiple. Aveam nevoie de un sistem de operare care suporta orice scenariu, care poate fi folosit pe o gama larga de dispozitive si platforme si care poate raspunde cererii consumatorilor pentru latenta scazuta si securitate puternica."

"Acestea ne-au fost scopurile cu HarmonyOS," a continuat el. "HarmonyOS e complet diferit de Android si iOS. Este un sistem de operare distribuit, de tip microkernel-based, ce ofera o experienta omogena in orice scenariu. Are o arhitectura securizata si de incredere si suporta o colaborare unitara pe multiple dispozitive. Va puteti dezvolta initial aplicatiile, ca apoi sa le distribuiti flexibil pe o gama de dispozitive diferite."

In mod traditional, noile sisteme de operare sunt lansate alaturi de noi tipuri de dispozitive. Chiar si acum zece ani, Huawei a vizualizat un viitor in care inteligenta se va integra unitar in orice aspect al vietilor noastre, incepând sa exploreze modalitatile prin care putea sa ofere aceasta experienta – una ce trebuia sa transcenda barierele spatiului fizic si sa opereze pe dispozitive hardware si platforme diferite..

HarmonyOS este un sistem de operare compact dar cu functionalitati puternice, si va fi folosit initial pe dispozitive inteligente precum ceasuri inteligente, ecrane inteligente, sisteme incorporate in vehicule si difuzoare inteligente. Prin aceasta implementare, Huawei urmareste sa puna bazele unul ecosistem integrat si partajat pe multiple dispozitive, sa creeze un mediu runtime securizat si fiabil si sa ofere o experienta holistica inteligenta la fiecare interactiune cu fiecare dispozitiv.

HarmonyOS – Patru caracteristici tehnice clare

O experienta inteligenta adaptata oricarui scenariu stabileste un standard inalt al conectivitatii, deci HarmonyOS a fost creat cu patru caracteristici tehnice clare pentru a indeplini promisiunea facuta consumatorilor.

1. Unitar: Primul sistem de operare cu arhitectura distribuita, oferind o experienta unitara pe multiple dispozitive

Adoptând arhitectura distribuita si tehnologia virtual bus distribuita, HarmonyOS ofera o platforma comuna de comunicatii, management distribuit al informatiilor, alocare distribuita a operatiunilor si periferice virtuale. Cu HarmonyOS, dezvoltatorii de aplicatii nu se vor mai confrunta cu tehnologia aferenta aplicatiilor distribuite, putând sa se concentreze pe propria logica individuala de servicii. Dezvoltarea aplicatiilor distribuite va fi mai simpla ca niciodata. Aplicatiile construite pe HarmonyOS pot rula pe dispozitive diferite, oferind totodata o experienta unitara si colaborativa in orice scenariu.

2. Omogen: Motor cu latenta determinista si IPC de inalta performanta

HarmonyOS va raspunde provocarilor de performanta suboptimala prin folosirea unui motor cu latenta determinista (Deterministic Latency Engine) si o comunicare inter-procesuala de inalta performanta (Inter Process Communication – IPC). Motorul cu latenta determinista determina din timp prioritatea executiei operatiunilor si seteaza limite de timp pentru alocarea resurselor. Resursele vor gravita catre operatiunile cu prioritate mai mare, reducând latenta de raspuns a aplicatiilor cu 25,7%. Microkernel-ul poate creste eficienta performantei IPC de pâna la cinci ori fata de sistemele existente.

3. Securizat: Arhitectura microkernel remodeleaza de la zero securitatea si increderea

HarmonyOS foloseste un design microkernel nou-nout, cu securitate sporita si latenta scazuta. Acest microkernel a fost creat pentru a simplifica functiile de kernel, a implementa cât mai multe servicii de sistem cu putinta in modul de utilizare din afara kernel-ului si a adauga o protectie reciproca a securitatii. Microkernel-ul in sine ofera doar serviciile cele mai de baza, precum thread scheduling si IPC.

Design-ul cu microkernel al Harmony OS foloseste metode de verificare formala pentru a remodela de la zero securitatea si increderea intr-un mediu de executie de incredere (Trusted Execution Environment – TEE). Metodele de verificare formala sunt o abordare matematica eficienta de a valida corectitudinea sistemelor de la sursa, in timp ce metodele traditionale de verificare, precum verificarea functionala si simularea atacului, se reduc la un numar limitat de scenarii. Prin contrast, metodele formale pot folosi modele informatice pentru a verifica toate caile software de rulare.

HarmonyOS este primul sistem de operare ce foloseste verificarea formala in mediul TEE al dispozitivului, imbunatatind semnificativ securitatea. In plus, deoarece microkernel-ul HarmonyOS are mult mai putin cod (aproximativ o miime din cantitatea prezenta in kernel-ul Linux), probabilitatea unui atac se reduce semnificativ.

4. Unificat: IDE multidispozitiv permite aplicatiilor sa fie dezvoltate o data si implementate pe dispozitive multiple

Folosind un IDE multidispozitiv, o compilatie unificata multilingvistica si un kit de arhitectura distribuita, HarmonyOS se poate adapta automat la diferite configuratii de ecran si interactiuni, suportând atât controlul drag-and-drop cât si programarea vizuala orientata spre preview. Acest lucru permite dezvoltatorilor sa construiasca mai eficient aplicatii ce pot rula pe dispozitive multiple. Cu un IDE multidispozitiv, dezvoltatorii isi pot coda aplicatiile o data si sa le implementeze pe multiple dispozitive, creând un ecosistem bine integrat pe toate dispozitivele utilizatorilor.

Compilatorul HUAWEI ARK este primul compilator static ce poate presta la acelasi nivel cu masina virtuala Android, permitând dezvoltatorilor sa compileze in cod o gama larga de limbi avansate intr-un singur mediu unificat. Suportând compilarea unificata in limbi multiple, compilatorul HUAWEI ARK Compiler va ajuta dezvoltatorii sa-si imbunatateasca mult productivitatea.

Planul dezvoltatorilor si dezvoltarea ecosistemului

La conferinta de astazi, Huawei a anuntat si planul de evolutie pentru HarmonyOS si kernel-ul acestuia. HarmonyOS 1.0 va fi adoptat initial pe produsele sale cu ecran inteligent, ce vor fi lansate spre sfârsitul acestui an. In urmatorii trei ani, HarmonyOS va fi optimizat si adoptat treptat pe o gama mai larga de dispozitive inteligente, inclusiv wearables, HUAWEI Vision si unitati de vizualizare pentru autovehicule.

Succesul HarmonyOS va depinde de ecosistemul dinamic de aplicatii si dezvoltatori. Pentru a incuraja o adoptare pe scara larga, Huawei va lansa HarmonyOS ca platforma open-source la nivel mondial. Huawei va infiinta si o fundatie open-source foundation si o comunitate open-source pentru a sprijini colaborarea mai profunda cu dezvoltatorii.

China este mediul de dezvoltare a unui ecosistem puternic de aplicatii si a unei baze masive de utilizatori. In continuare, Huawei va pune fundatiile HarmonyOS pe piata chinezeasca, urmând extinderea acestuia in ecosistemul global. Concentrându-se pe oferirea de plusvaloare unica, Huawei isi va deschide si partaja capabilitatile sale de baza in domenii precum conectivitatea, camerele video si inteligenta artificiala. Va lucra indeaproape cu partenerii sai de ecosistem pentru dezvoltarea aplicatiilor si serviciilor ce ofera consumatorilor cea mai buna experienta cu putinta si va aduce un nou suflu de viata industriei de profil.

HarmonyOS va aduce noi beneficii incredibile consumatorilor, vânzatorilor de echipamente si dezvoltatorilor. Pentru consumatori, va aduce o experienta inteligenta coerenta si puternica in fiecare aspect al vietilor acestora. Pe vânzatorii de echipamente ii va ajuta sa capete avantajul primei mutari intr-o era a experientelor inteligente holistice, in care 5G, AI si IoT vor avea o crestere exploziva. In acelasi timp, HarmonyOS va permite dezvoltatorilor sa-si câstige mai multi utilizatori cu investitii mai mici, precum si sa inoveze rapid serviciile in orice scenariu.

"Noi credem ca HarmonyOS va revitaliza industria si va imbogati ecosistemul," a declarat Richard Yu. "Scopul nostru e sa aducem oamenilor o experienta cu adevarat captivanta si diversa. Vrem sa invitam dezvoltatorii din toata lumea sa ni se alature in construirea acestui ecosistem nou. Impreuna, vom oferi consumatorilor o experienta inteligenta, in orice scenariu".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri