Startup-ul Siscale AI a fost lansat în 2015 în New York de către Petrică Ruță, IT-ist român cu o experiență de peste 25 de ani, ce a emigrat în SUA în anul 2012. La momentul publicării acestei știri, derulează o campanie de equity crowdfunding pe platforma Seedblink prin care își propune să atragă 565.000 de euro. Într-un interviu acordat wall-street.ro, fondatorul Siscale AI a explicat ce urmează să facă cu această investiție, cum funcționează platforma pe care au dezvoltat-o, dar și cum este viața de antreprenor în Statele Unite ale Americii.

După 17 ani petrecuți pe piața muncii din România, la companii precum Vodafone, Cisco sau ICI, Petrică Ruță a ales să plece în 2012 în Statele Unite ale Americii. După 3 ani a înființat Siscale, un start-up care dezvoltă soluții de inteligență artificială pentru eficientizarea operațiunilor IT.

”Mediul de business din SUA este foarte dinamic și competitiv. Pentru un start-up asta înseamnă atât avantaje cât și dezavantaje. Dinamismul legat de achiziții și fuziuni de companii precum și oportunitățile de colaborare cu cele mai mari companii din lume, creează un mediu interesant pentru un startup. Cred că este un pic mai greu pentru un start-up să aibă succes în SUA, însă diversitatea și nevoile clienților de aici sunt de multe ori unice iar acest lucru reprezintă o oportunitate pentru un start-up ca Siscale”, precizează Petrică Ruță pentru wall-street.ro.

În România, unde de altfel se află și echipa de specialiști IT, în timp ce sediul central este la New York, Ruță precizează că a avut o ocazia să interacționeze cu mai multe startup-uri din zona de tech prin diverse programe de accelerare și se declară „plăcut surprins să descopere idei bune, inovatoare și oameni dispuși să muncească pentru ele”.

Tot prin intermediul unui program de accelerare derulat în România, Orange Fab, a ajuns să își aducă în portofoliul de clienți operatorul telecom Orange, portofoliu ce mai include și nume precum Summit Health, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din New York.

Ce e Arcanna.ai, platforma care se va bucura de banii atrași prin Seedblink

Fondatorul Siscale precizează că Arcanna.ai este o platformă de Automatizare Cognitivă, ce se concentrează pe a adresa problema triajului de alerte de cybersecurity.

”Automatizare Cognitivă este considerată o parte importantă a automatizării pentru afaceri și adresează acele automatizări de procese complexe ce necesită ca oamenii și inteligența artificială să lucreze împreună pentru a crea un diferențiator strategic. Platforma unește tehnologia inteligenței artificiale și percepția umană pentru a combina trei elemente: rețele neuronale de tip deep learning, automatizare proceselor și feedback de la utilizator”, explică Petrică Ruță.

Această îmbinare de capabilități permite ca Arcanna.ai să analizeze, să învețe din cunoștințele experților și să automatizeze procesul decizional pentru triajul alertelor de securitate cibernetică precum și a procesului de investigare. Pentru organizații, acest lucru se traduce în mai mult timp pentru experții de securitate să investigheze și să adreseze atacuri reale fără a fi încurcați de alerte fals pozitive sau irelevante.

”Pandemia a condus companiile să se bazeze mult mai mult pe tehnologie pentru a colabora și a-și desfășura activitatea, munca remote fiind probabil cel mai des întâlnită. Acest lucru a însemnat o lărgire a suprafeței ce poate deveni vulnerabilă atacurilor cibernetice. Este unul dintre motivele pentru care produsele ce folosesc inteligența artificială devin esențiale în lupta cu atacatorii și inclusiv clienții nostrii și-au arătat interesul pentru astfel de soluții”, precizează Petrică Ruță.

Investiția venită prin intermediul Seedblink va fi direcționată către eforturile de a atrage primii 20-30 de clienți pentru Arcanna.ai, precum și adaptarea produsului pentru a fi livrat ca SaaS(Software as a Service). Campania de crowdfunding urmează să se încheie la finalul acestei luni, fiind subscrisă în momentul publicării acestui interviu în proporție de 87%( 492.500 de euro).

”Până la sfârșitul anului 2021 vrem să câștigăm 30 de clienți iar până în 2025 avem ca target să ajungem la peste 500 de clienti. Nu excludem extinderea noastră către alte domenii în care automatizarea deciziei folosind NLP(Natural language processing n.r.) și deep learning, folosind metodologia patentată de echipa Siscale, poate aduce beneficii”, precizează Petrică Ruță.

Atacul asupra Colonial Pipeline: cum funcționează soluția Siscale în astfel de cazuri

Pentru a înțelege cât mai bine modul în care funcționează platforma, am luat un caz concret: atacul cibernetic derulat împotriva Colonial Pipeline, ce a dus la oprirea rețelei care transportă 45% din carburantul necesar coastei de est a Statelor Unite ale Americii. Rezultatele investigației înclină spre un cont de utilizator care a fost compromis, oferind astfel acces atacatorilor în rețeaua companiei.

Ruță precizează că în astfel de situații, cauzele atacului pot fi multiple, de la lipsa unui sistem de tipul autentificare în doi pași, neînchiderea contului, dar și faptul că analiștii de securitate sunt copleșiți de numărul de alerte cu care se confruntă zilnic.

”Analiștii de securitate se confruntă cu zeci, sute de mii sau milioane de alerte zilnic pe care pur și simplu nu au timp să le analizeze. Prin Arcanna.ai Alert Triage, noi propunem o soluție ce folosește inteligența artificială pentru a analiza toate alertele și a decide dacă ele trebuie escaladate pentru investigații suplimentare sau pot fi ignorate ca fiind fals-pozitive sau irelevante. Arcanna.ai este capabilă să înglobeze cunoștințele experților de securitate ce o folosesc, astfel încât, Arcanna.ai ajunge să proceseze fiecare alertă ca și cum întreaga echipă de securitate a fost implicată”, explică Petrică Ruță.

Fondatorul punctează faptul că, în ultimii ani, criminalii cibernetici și-au diversificat plaja de atacuri atât ca număr, cât și în ceea ce privește complexitatea. Pe măsură ce tehnologia evoluează și capacitatea hackerilor de a penetra și a cauza pagube crește, în momentul de față fiind la apogeu.

”Caracteristica unui criminal cibernetic descurcăreț consta tocmai în faptul că nu folosește mereu doar o tehnica ci le combină și le schimbă în funcție de sistemul pe care îl atacă. Vorbim de niște oameni care cunosc foarte bine atât sistemele pe care le atacă cât și sistemele de securitate folosite pentru a le proteja, ceea ce le conferă o flexibilitate în felul în care abordează fiecare atac”, explică fondatorul Siscale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri