„Sunt abordat de companii americane care îmi spun că nu mai găsesc talent în India și vor să exploreze România. Le explic că situația este la fel în toată lumea, iar singura soluție viabilă sunt platformele low-code”, ne-a declarat într-un interviu wall-street.ro, Bogdan Lițescu, fondatorul și CEO-ul Plant an App, o platformă de dezvoltare low-code care ajută companii din întreaga lume să construiască aplicații de business mai rapid și să își accelereze transformarea digitală.

Compania românească propune o infrastructură care să ajute companii mari și mici, dar și programatori freelanceri, să dezvolte și să întrețină soluții software complexe. Recent, compania a derulat un proiect care a țintit reprofesionalizarea și atragerea de noi talente în industria IT, prin low-code. Înainte de toate vă propun să aflăm împreună ce înseamnă low-code.

Ce înseamnă low code și de ce este important

Low-code reprezintă un nou mod de a dezvolta software, fără să fie nevoie de programare tradițională computerizată codată manual. În cea mai mai parte din procesul de dezvoltare nu sunt necesare cunoștințe tehnice avansate, ceea ce permite ca și oameni care nu au abilități tehnice avansate sau care nu au urmat cursuri de programare să poată să lucreze în acest sistem.

Companiile gigant precum Gartner, estimează că până în 2024, aproximativ 75% din programare se va realiza prin platforme de tip low-code. Totodată, estimările de la Forrester Research arată că piața mondială de low-code va atinge 21,2 miliarde de dolari până în 2022, cu o rată de creștere anuală de 40%.

Această creștere spectaculoasă are doi factori principali: talentul IT din ce în ce mai dificil de găsit și nevoia companiilor de a dezvolta sisteme software mult mai rapide decât în trecut, pentru a se adapta mai rapid factorilor socio-economici și celor de forță majoră.

Bogdan Lițescu, fondator și CEO-ul Plant an App

Bogdan Lițescu, fondator și CEO-ul Plant an AppCitește și: Dan Berteanu, CEO Bittnet Training: Domeniul IT nu înseamnă doar programare și scris de cod

Low-code transformă orice angajat din birou într-un programator. „A avea competențe digitale nu mai e o profesie în sine, ci un skill pe care toți trebuie să îl avem”

În viitor, 9 din 10 joburi vor necesita abilități digitale, chiar dacă în prezent, 44% dintre europenii cu vârste între 16 și 74 de ani nu au abilități digitale de bază, potrivit datelor furnizate de World Economic Forum. CEO-ul Plant an App spune că avantajul tehnologiei low-code este că poate fi accesat și de oamenii non-tehnici care pot construi sistem digitale, ceea ce facilitează pătrunderea într-o industrie de acest tip a unei palete mai largi de candidați din piața muncii.

Observăm din ce în ce mai des că a avea competențe digitale nu mai este o profesie în sine, ci este un skill pe care toți trebuie să îl avem. Cu toții avem telefoane mobile, cei care facem muncă de birou folosim word-uri, excel-uri și operăm în diverse platforme pentru a ne îndeplini atribuțiile jobului. Vedem acum oameni care încep să învețe și câte un limbaj de programare. Aceștia sunt oamenii care se descurcă foarte bine în low-code, deoarece ei vin atât cu cunoștințele din sectorul lor, cât și abilitățile tehnice pentru a rezolva probleme de business.

Bogdan Lițescu, fondator și CEO-ul Plant an App

Low-code permite ca și IT-iștii cu experiență, dar și angajații care vin din zona de business și care vor să se reconvertească profesional să aibă acces la poziții mai înalte și mai bine plătite.

„Cred că este foarte important ca persoana care trece printr-un astfel de program să facă conexiuni între ce învață și experiența anterioară de muncă. Am avut multe surprize plăcute la ultimul Demo Day făcut împreună cu academia Wantsome. Absolvenții au prezentat sisteme făcute cu low-code care rezolvă probleme în managementul riscului, în departamentul legal, în industria pielăriei și altele”, mai spune CEO-ul și fondatorul Plant an App.

Domeniul IT a fost cel care s-a adaptat cel mai bine la criza sanitară și la schimbările care au venit din mers. În schimb, provocarea majoră a acestei industrii a fost și rămâne în continuare găsirea de noi candidați. Platformele deschid o piață mult mai largă de talent care poate participa la dezvoltarea de sisteme software și care pot ajuta pe termen lung la estomparea deficitului de candidați din piață.

Plant an App lucrează cu jucători mari din administrațiile locale, centrale, dar și internaționale, de la Guvernul S.U.A., N.A.S.A., Guvernul Australiei de Sud, până la primării din toate colțurile lumii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri