România este pe locul doi în UE, după Cipru, în ceea ce privește dependența de tehnologie chineză pentru construirea rețelei 5G, o arată un studiu realizat de către compania Strand Consult și citat de Politico.eu.

Studiul, ce analizează cota de piață a companiei chineze Huawei în Europa, estimează că Germania se bazează pe tehnologie chinezească în ceea ce privește 59% din rețeaua sa 5G, într-un top condus de Cipru cu 100%, România cu 76%. Olanda cu 72% și Bulgaria cu 65%.

Studiul scoate în evidență faptul că o parte dintre operatorii telecom s-au bazat pe furnizori chinezi precum Huawei și ZTE în stadiul incipient al dezvoltării rețelelor 5G. De asemenea, subliniază și una dintre friciile oficialilor din Vest: faptul că eforturile Europei de a se împotrivi tehnologiei chinezești pentru zona de telecomunicații au fost prea lente pentru a-i îndepărta pe operatori de Huawei.

”Este mai ușor să predici decât să practici”, a precizat John Strand, fondatorul Strand Consult, care a adăugat că „este mai periculos să fii dependent de rețele chinezești de telecomunicații decât de gazul rusesc. Infrastructura digitală este fundamentul societății”.

În 2019, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după o întâlnirea cu omologul său american de la acea vreme, Donald Trump, că în cadrul vizitei la Washington a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.

"Cu ocazia vizitei a fost semnat un memorandum de înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wirelles de generaţia a V-a pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale", a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Ambasada României în SUA, după întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump.

Şeful statului a precizat, la momentul respectiv, că acest document nu se referă la o anumită companie, însă semnarea avea loc la mai bine de un an de la pornirea a ceea ce a fost descris drept războiul comercial dintre SUA și China, în urma căruia Donald Trump a impus mai multe reglementări ce vizau sancționarea companiilor chineze.

Suma totală pe care statul român o va încasa la bugetul de stat din acordarea licenţelor pentru frecvenţele 5G este de 432,6 milioane de euro, a anunţat anul trecut preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Vlad Stoica. Potrivit şefului ANCOM, câştigătorii licitaţiei au fost Orange Romania, RCS&RDS şi Vodafone România, iar cele trei companii au achiziţionat un spectru de 420 MHz, respectiv 76% din totalul oferit.

Numărul de abonamente 5G la nivel global va depăşi pragul de un miliard până la finalul acestui an, iar până la sfârşitul ui 2028 va ajunge la 5 miliarde, conform datelor cuprinse în Ericsson Mobility Report, conform Agerpres.ro.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri