Guvernul de la Roma a imprumutat 7 miliarde euro, undeva la mijlocul intervalului tinta, de 5-8,5 miliarde euro, intr-o piata din care multi jucatori au lipsit, situatie normala pentru finalul de an, informeaza Mediafax.

Italia a platit un randament de 5,62% pentru obligatiuni cu maturitatea la trei ani, in cadere puternica de la maximul istoric de 7,89% atins la licitatia similara din noiembrie. Dobanda titlurilor pe zece ani a scazut la 6,98%, de la recordul de 7,56% inregistrat tot in noiembrie.

Costurile de finantare pe termen scurt suportate de Italia si de celelalte state de la "periferia" zonei euro au scazut puternic in ultimele zile, datorita injectiei de lichiditate fara precedent derulata saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana (BCE). Institutia a efectuat in premiera o schema de finantare pe trei ani, in cadrul careia bancile au absorbit suma record de 489 miliarde euro.

Astfel, dobanda platita de Italia pentru obligatiuni pe termen scurt, cu scadenta la sase luni, a scazut miercuri la 3,25%, de la 6,5% in noiembrie.