Spania va cere institutiilor de credit sa consituie rezerve de inca 35 miliarde de euro pentru imprumuturile acordate constructorilor, au declarat surse din industria financiara, in contextul incercarilor autoritatilor de a restabili increderea in stabilitatea sectorului bancar, transmite Reuters.

Fondurile sunt necesare pentru a acoperi creditele in prezent in situatie buna, dar care ar putea deveni neperformante in contextul deteriorarii economiei si se adauga rezervelor de 54 de miliarde de euro necesare bancilor pentru creditele cu probleme din domeniul imobiliar, acordate inaintea prabusirii pietei in 2008, potrivit Mediafax.

Planul guvernului pentru sectorul bancar ar urma sa fie anuntat dupa sedinta saptamanala de cabinet de vineri si va face parte dintr-o reforma mai ampla, care va include o injectie de fonduri publice la institutia de credit cu probleme Bankia.

Ministerul Economiei de la Madrid a refuzat sa comenteze.

Bancile din Spania au in portofoliu imprumuturi de circa 298 miliarde de euro pentru constructori, circa 30% din PIB al tarii. Circa jumatate din acest credite inregistreaza restante, iar, odata cu inrautatirea situatiei economice, tot mai multe imprumuturi intra in default.

Bancile din Spania, inclusiv grupurile internationale puternice precum Santander si BBVA, anunta deja scaderi puternice de profit, din cauza pierderilor gnerate de sectorul imobiliar si a necesarului mai ridicat de capital, impus prin reglementari adoptate la nivel european.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Filip & Company: Unele state sunt mai curajoase pe legislatia FinTech